Петко Сертов. Снимка: архив, БТА

МВР има обосновано предположение, че бившият председател на ДАНС Петко Сертов е отишъл в Гърция на 5 декември, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров на пресконференция.

Още по темата
Мъж, отговарящ на описанието на Сертов, е бил засечен от камери на ГКПП "Кулата" около 18.30 ч. на същата дата, предаде БТА.

Петко Сертов изчезна на 5 декември, а съпругата му подаде сигнал за издирването му ден по-късно. В дома му останали телефоните му и международният му паспорт. В издирването на бившия шеф на ДАНС се включи Интерпол, търсят го и чрез Шенгенската информационна система.

Лазаров обясни днес, че той е пристигнал на пункта с автомобил, също отговарящ на описанието на колата, с която се знае, че Сертов се придвижва.

На пункта е пазарувал от безмитните магазини, след което се е качил в автомобила си и е тръгнал към Гърция.

От записа се вижда, че е бил сам. Лазаров уточни, че заснетият мъж не се е опитвал да скрие лицето си от камерите на контролния пункт.

Главният секретар на МВР заяви, че единствено лошата резолюция от камерите кара разследващите да са по-предпазливи в заключението си дали този мъж е бил Петко Сертов.

Лазаров добави, че от разпитаните към момента свидетели не е установено Сертов да е бил в конфликти и противоречия, които да сочат, че е станал обект на престъпление.

Пътуването му в Гърция би могло да бъде свързано както с лични, така и с бизнес интереси, добави Лазаров.

Към 18.00 часа автомобилът на Петко Сертов е бил заснет от камери на входа на Петрич, обясниха от МВР. В София бившият председател на ДАНС последно е бил засечен в 15.20 часа, когато е бил заснет да пътува в посока "Южния парк". Малко преди това той е изтеглил пари, които е обменил.

Разследващите са проверили всички камери на държавни и частни институции и на бензиностанциите по трасето, по което се смята, че е минал Петко Сертов.

Разпитани са и 27 свидетели, негови близки, роднини и колеги. Към момента не е образувано досъдебно производство по повод на изчезването на Сертов, защото не са налични данни за извършено престъпление, каза Лазаров. Той добави, че въпреки това работата по случая няма да спре.

Главният секретар на МВР заяви, че полицейските органи на Гърция са уведомени за издирването на Сертов и изрази надежда те да разполагат с по-добра техника от българската.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase