МВР шефът Веселин Вучков Снимка: БТА

Вътрешният министър Веселин Вучков обяви, че който има данни за престъпление срещу Петко Сертов, трябва да ги обяви. МВР и прокуратурата обаче смятат, че такива данни към настоящия момент няма. Затова и няма причина да се образува досъдебно производство за изчезването на бившия директор на ДАНС.

Още по темата
„Няма нищо ново, което може да бъде споделено. Нищо ново и като факти, и като версии“, отвърна МВР шефът на въпроса дали има новини около издирването на Сертов.

Вучков обясни, че към края на седмицата вероятно ще има пресконференция по темата, защото тя очевидно вълнувала обществото.

„За пореден път ще кажа, че ако някой има данни за извършено престъпно посегателство към г-н Сертов – негов близък, роднина или друга структура, която се опитва да се ангажира с частно разследване, са юридически задължени да информират полицията и прокуратурата“, каза Вучков.

Той обаче обясни, че и по време на вчерашната среща в прокуратурата обвинението отново е преценило, че няма данни да се образува досъдебно производство.

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров събра полицейски шефове, за да получи информация докъде е стигнало разследването за изчезването на Сертов. „Прокуратурата се е съгласила с всички предприети до този момент действия на българската полиция“, коментира Вучков.

Вътрешният министър коментира и вчерашното становище на ДАНС срещу Закона за МВР. Той обясни, че то не го е изненадало, но всеки от пунктовете в него можело лесно да се обори. „ДАНС не може да продължи да съществува така като мегаструктура. Ако това не се случи, все едно не сме никакво реформаторско правителство“, каза МВР шефът.

На въпроса дали предстои смяна на шефа на ДАНС, Вучков отговори: Никога не съм участвал в разговори за смяна на председателя на ДАНС“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase