Снимка: БГНЕС

Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) обяви грипна епидемия в Шумен.

Броят на болните от грип и остри респираторни заболявания в момента е 240 на 10 000 души, заболелите са се увеличили двойно само през последните три дни, съобщи директорът на РИОКОЗ-Шумен д-р Желез Железов.

Всички учебни заведения в областния център са затворени до края на седмицата със заповед на регионалния инспекторат на МОМН.

ОТ РИОКОЗ препоръчват и на останалите общински кметове в региона да приложат противоепидемичните мерки, разпоредени в Шумен.

Децата в детските градини ще бъдат преглеждани всяка сутрин и ще влизат в забавачките само ако са здрави.

Още по темата

Със заповед на кмета на Каварна Цонко Цонев от вторник до края на седмицата в грипна ваканция са всички детски градини и детската ясла в общината заради високата заболеваемост сред децата.

В Старозагорска област също обявиха грипна епидемия. Най-висока заболеваемост е регистрирана сред децата до 4 години и ученическата възраст.

Грипна епидемия е обявена и на територията на община Бургас, и в Самоков.

25 хиляди ученици от днес няма да ходят на училище, съобщи д-р Лорис Мануелян, зам.-кмет по здравеопазването към община Бургас. Мярката е до края на седмицата.

Яслите и детските градини засега остават отворени.

Първите седем случаи на заболели от свински грип за област Плевен са потвърдени лабораторно. Те са регистрирани при болни деца в Никопол.

Пет са доказаните в Габрово случаи на заразени с новия вирус A (H1N1). Единият от случаите е тригодишно дете, настанено в областната болница.

Във Варна доказаните случаи са 12.

От понеделник грипна епидемия е обявена на територията на цялата Ямболска област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase