Снимка: Булфото, архив

Повече от 60 човека от ромския квартал край Самоков са опитали да спрат горски служители, тръгнали да направят проверка за незаконна дървесина, съобщават от Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/.

По време на дежурство на 26 юни инспектори от РДГ - София са получили сигнал от Районното управление на МВР Самоков за съхранение на незаконни дърва в една от къщите в ромската махала в града.

Още на входа на квартала горските са били заобиколени от повече от 60 роми, които започнали да удрят автомобилите и да отварят вратите им.

Въпреки опитите за осуетяване на проверката, служителите на РДГ София и МВР са успели да достигнат посочения в сигнала адрес.

Пред постройката са намерени складирани широколистни букови дърва за огрев, немаркирани с контролна горска марка и без превозен билет.

Инспекторите са видяли и значително количество дъбова дървесина, складирана на таванско помещение на същата постройка, до което нарушителите са отказали да осигурят достъп.

Проверката е извършена под огромен натиск и заплахи от страна на ромското население.

Служителите на РДГ София и МВР са бутани, дърпани, а служебните автомобили удряни с еднометрови клони и замеряни с камъни.

Органите на реда не са успели да успокоят местните жители, което е довело до напускането на района от проверяващите, с цел на избягването на по-сериозни последствия, за здравето и живота им.

Това е поредният случай на агресия и посегателства от страна на организираните нарушители срещу горски служители при изпълнение на служебните им задължения.

Изпочупени стъкла и срязани гуми на личните и служебни автомобили, разбити прозорци на домовете им, обиди и заплахи са най-често използваните от бракониерите средства за саморазправа, съобщават от ИАГ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase