135

Анонимен

преди 4 години

България като люлка на Кирилицата това няма как да я радва.Колкото повече държави използват Кирилицата,толкова по-голям е Българският принос за човечеството.Що се отнася до Казахската идентичност,не мисля че такава съществува без Кирилицата.Отново се прави политически инжинеринг,с цел създаване на нова нация.Дълги векове това са били голи степи,рядко населени със сменящи се номадски племена.

134

Анонимен

преди 4 години

Кирилицата е върху основата на глаголицата която е древна българска писменост.България е дала на славяните и писменост и вяра. Българите са силно духовен народ който жестоко пострада от азиятските дивотии: османизъм и комунизъм

133

Анонимен

преди 4 години

Казахстан къса и със здравия разум. Сигурно ще стане като повечето централноазиатски републики - олигарси и радикализъм.

132

Анонимен

преди 4 години

Кой как може бяга по-далеч от Русия. Жалко за Кирилицата която им дадохме. Те даже не могат да я запазят.

131

Щирлиц

преди 4 години

После ще дойдат "съветници"от САЩ,ЕС,СА,които да им дават наклон на ....,защото така е правилно.Както у нас,само че предателят-пре.зидент не успя да прокара идеята за смяна на родната азбука.

130

х

преди 4 години

На тия дрехи повече им приляга арабската азбука, хората търсят идентичността си по много сбъркан начин, накъдето ги отвее вятъра - натам.

129

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 129Претенциозно написано, неграмотно, без разбиране и до голяма степен невярно

128

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 127, по време на КМ няма кирилица изобщо - тя е създадена след тяхната смърт! Буквите не са били два пъти повече, а и повече букви не значи по-добро! Махнатите букви са махнати защото е имало причина - я виж колко русофоби сега и с 30 букви не могат да се оправят! Гръцката и латинската азбука съдържат още по-малко и няма оплаквания! А руската азбука впрочем съдържа 33, така че русофобската ти теория съвсем издиша

127

Анонимен

преди 4 години

Направо да въвеждат английския!

126

Анонимен

преди 4 години

Тъй като са нямали своя собствена писменност,казахите ще видят "собствена идентичност",на конска връбница - просто ще заменят една чужда писмена форма с друга,още по-чужда и ще го ядат дебелия,ама...ум царува,ум робува,ум патки пасе!Ще плащат и подсмърчат и ще улеснят още повече разрива между техните поколения!А отгоре на всичко,доколкото ми е известно,по-голямата част от населението на Казахстан,е с руски произход!И какво ще правят тогИЗ,с техния майчин език???

125

Анонимен

преди 4 години

А защо с казахите се занимаваме. До нас съседа Ромън, кога си смени азбуката?И за колко години от Влашко наречие, вече не се разбираме без преводач?

124

Анонимен

преди 4 години

В и какво?Пак с руни ли да пишем или на глаголицаЛинеар а и линеар б или направо на санскритСамо двойки ще има по бел .

123

Анонимен

преди 4 години

Да. Петър I прави графична реформа на кирилицата, по посока опростяване на писането и. Вероятно и по подходяща, за механизиране на процеса по изготвяне на книги. Но матрицата не сменя. Сериозните лингвисти и езиковеди (пример Акад. Лихачов) са наясно, за приноса на България (Второто Българско Царство) в основата и развитието на Руската книжовност. Сега не е модерно това да се афишира, но от истината е.

122

Анонимен

преди 4 години

Направо съм горд, че Кирил и Методий са свършили огромна работа, за нашия народ и сродните му по говор.По времето на КиМ кирилицата е била с два пъти повече букви, сега е осакатена от руските сервилници.

121

Sata NATO

преди 4 години

България трябва да си върне стария правопис и азбука от преди комунистическата реформа. Тази азбука е вредна и бедна.

120

До 116

преди 4 години

Истината за събитията около 866г. все още ти е тъмна. Продължавай с търсенията, и не се изказвай категорично.Християнства по нашите земи има много, и азбуки сме ползвали разни. Въпросът е, коя азбука най точно ще предаде това, което е нужно да се съхрани, за отправна точка в бъдните поколения.Казахите имат корен от народа създал Българска държава на нашите ширини. Но вековете разделят хората и формират нови държавни образувания. НО има неща не подвластни, а азбуката е само инструмент.

119

Анонимен

преди 4 години

Московската Орда трябва си приеме отново монголската писменост и език !

118

Анонимен

преди 4 години

Всичко което напомня на съседните държави за руския окупатор бива премахнато.А България кога ще премахне съветските символи и паметници, защото е заприличала на гробище на руския Гулаг !?

117

Анонимен

преди 4 години

ами....... преместих го!

116

Румен египетски

преди 4 години

Абе защо много древни неразчетени тркстове от велики мозъци си се четат на български . Може да е и случайно съвпадение на език и букви.