85

Анонимен

преди 6 години

Всички нападат Франко ,но Рахой е далеч от него .Самата конституция от 1978 г подкопава целостта на кралството за сметка на подобни райони като Каталуния.Неминуемото стана.Сега и да прилагат тоя член 155 какво от това.И в нашата конституция пише ,че няма партии на етническа основа,но какво от това. 40 г пропаганда плюс автономия е същото като ДПС в България.

84

еврокеш

преди 6 години

До minava6tАлооу, евроскептиците, фащайте пътя за Русия, там е само щастие и благоденствие и човешки права ... и ВИЗИ за цивилизования свят!

83

minava6t

преди 6 години

Всеки би трябвало да сложи шапката си отпред и да изтрезнее, защото утре може да е късно.Тези които се обосновават на българската конституция и други документи да знаят,че те не важат. Европейските закони и решения са над националните и решенията на европейския съд са задължителни.А европейските закони не отричат "развода". Показателен е примерът с Каталуния,северна Италия и Германия дори-в бъдеще. ЕС е мъртвородено отроче от което ще се родят много малки държавици.ЕС гние и миризмата на плът е

82

Дедо Шмърк

преди 6 години

Пpocт народ - слаба държава! Натам вървят каталунците и по това малко си приличат с нас българе. Мечтите са едно, реалността съвсем друго и ако приказките на алчните политици популисти не си останат само в кръчмата на чашка, ги чака голям чeп!

81

Анонимен

преди 6 години

До Пазарджик,; Но не е изключено да има региони с такъв сатут защото главорезите(националисти) водят политиката към това-всеки да си е в своята кошаара и сам да се самоуправлява. Тогава ще видим кои са генетично недоразвити за да не могат да управляват държавата си и кои крадат собственната си държава.Омръзна ни да ни плюят и показват като причина за всички злини в тази страна.А това което каза Касабов под купула на Парламента?Това приемливо ли е? А това което ежедневно бълва Симеонов и шайка?

80

minava6t

преди 6 години

До Европейка; Твърде далече отиваш до цар Борис Първи. И според мене твърде рано се изказваш за това, че България още тогава е решила проблема. Не е решила, те първа предстои България да плати за кървавите кланета през последните 140 години. За екстрадацията на милиони национални малцинства и ограбването на имуществото им. Аз не бих бил толкова оптимист колкото тебе. И испанците мислеха,че Франко реши въпроса с Барселона но уви-вижте не е решил. Пролятата кръв никога с нищо не се измива.

79

minava6t

преди 6 години

А къде са радетелите на демокрацията, човешките права, и правото на самоопределение на народите. В този сайт съм виждал много горещи последователи и подкрепащи други малцинства в стремежа им към отцепване. Когато мечката дойде до вратата на Европа всички се стреснаха, а народната мъдрост гласи "Ако мечката играе у комшията ще дойде и у вас". Сиреч и друга поговорка гласи "Не замервай къщата на съседа си с камъни , ако и твоята е стъклена". Дойде време Западът да е обект на "Разделяй и владей"...

78

Европейка

преди 6 години

Тези проблеми са заложени от конституцията-Испания,както и Германия,Италия са обединение на полуавтономни провинции.Затова идват малки местни фюрерчета,които искат цялата власт.Българският цар Борис Първи е знаел,че силната държава е единната държава.Затова е наложил християнството и направил от племената един народ.Неговият принцип е бил-един народ,един език,един цар,един бог.Тези автономии и автономийки ще върнат Европа в Средновековието-раздробини кралства и графства.Кой има полза?ФАЩ!

77

vvv

преди 6 години

Знамето е на Социалистическа република Каталуния. Знамето на Каталуния няма триъгълника и петолъчката. Правете разлика!

76

КРЕТЕН

преди 6 години

Тези кретене ако си помислят само какво ще изгубят от ликвидирането на Барса няма да мръднат.Нито Меси,нито някой от големите им звезди ще остане,че да рита в окръжната каталунска лига.Цялата икономика ще им се срини и ще търсят пари и инвестиции под дърво и камък.В целия свят има ***,но умните хора не ги допускат до политиката. Ха са ги допуснали,ха са се ужилили. Хитлер е доказателство за това. Когато се говори за независимост трябва да се гледа устройството на Швейцария!!!!!

75

На Пучдемон

преди 6 години

много му се искаше да си плюе кукучките в една чинийка с Меркел и другите,и много избърза!Сега ще види как политическия валяк ще го смачка бавно и окончателно!

74

Анонимен

преди 6 години

Абсолютно сте прав господине с коментар 86 . При нас е абсолютно забранено със закон приет и доктрина която трябва да следват всички пол сили и медии правото на самоопределение , на сдружаване на хората . Направо е страшно ако си помислиш какво може да ти се случи ако решиш да се отделиш -кръв ще се лее от зомбираните националисти .

73

Пазарджик,

преди 6 години

не смесвай очевидно различни неща. България е унитарна държава /знам, че 90 % от населението у нас не е наясно със съдържанието на елементарни термини, но това е положението/и няма региони, които имат самостоятелността на Каталуния. ТЯ ИМА САМОСТОЯТЕЛЕН СТАТУТ. У нас няма подобни.

72

80,

преди 6 години

Така е, но все пак днес Косово си е самостоятена държава.Значи за Косово може, за Каталуния - не?Очебиен двоен стандарт в ЕС. Гледат на изпуснат развити региони.

71

ПАЗАРДЖИК

преди 6 години

кои са виновни за развода.--- политиците със своите лозунги итилия за ителянците и дискриминация и тека се възродиха каталунските герой да искат своя република по моето мнение разбирасе пази боже същото ще стане унас стези дискриминация с турците и ромите.политиците са без чуство турчина и рома са родени в бг предимно са българи а после нациолноста.и те милеят за българия.и те си обичат родината и те са патриоти

70

Анонимен

преди 6 години

Спуснатата поръчка е да се пише против правото на хората свободно да се самоопределят. У нас, както винаги, тя се изпълнява стриктно от писачите по сайтовете и по медиите. Затова бг телевизии не гледаме от години. В сайтовете поне има споделени мнения, които отразяват по-реална картина и по- обективно мислене. Тъй като мисленето принципно отсъства при писачите и т.нар. журналисти, изпълняващи поръчките.

69

Баба Ванга

преди 6 години

Сложна работа направиха каталунците.Те са свободолюбив и работлив народ,но положението никак не върви на добре

68

Анонимен

преди 6 години

Добре че Дойче са се разКвичеле се споменава още в първото изречение. Това ми спести по-нататъшното четене.

67

Анонимен

преди 6 години

До 80 Почти си прав,но военните сблъсаци в Хърватска започнаха преди тези в Босна,като Белград отначало се опитваше да спре разпада на СФРЮ,но видя ,че няма да сполучи и се преоринтира към присъединяването на територии които са населени със сърби или имат стратегическо значение,но и тук не успяха.Косово си беше загубено,голямата раждаемост на албанците превзе Косово,а и сърбите се изселваха поради албански натиск.

66

Анонимен

преди 6 години

До 46"A защо Косово и Босна не бяха илюзии?"Босна беше република със статут равен на другите такива в СФРЮ. И според конституцията на СФРЮ,всяка република имаше право да се отдели.Всъщност и Слобо не го оспорваше. Словения и Македония се отделиха без война. При Хърватия и Босна, сърбите не оспорваха правото им да се отдселят.Имаше война само в населените със сърби територии,да се присъеденят към Сърбия.Косово е подобно на Каталуния. И двете са автономни области,без право на отделяне.