Снимка: Instagram

Мила Роберт сътвори гаф, равностоен на този на Рут Колева, покатерила се полугола върху костница с останките на герои от Априлското въстание.

Дъщерята на Ваня Щерева беше една от изпълнителките на "София прайд", който се проведе в събота. Ден по-късно мрежата гръмна, след като нейно видео се появи онлайн.

Не него се вижда как тя излиза на сцената с къса рокля с българския флаг. Дотук нищо фрапиращо - все пак Гери Халиуел от "Спайс Гърълс" стана най-популярна със своята мини рокля с британското знаме.

Това, което последва обаче втрещи мрежата. Роберт съблече роклята с българския трибагреник и демонстративно я захвърли на земята. Действие, което може да се счита за подсъдимо по чл. 108, ал. 2 от Наказателния кодекс за поругаване на символ на Република България.

Под българския флаг изникна друг флаг - този на ЛГБТИ+ обществото.

Мрежата веднага се изпълни с гневни коментари, които призозават прокуратурата да се самосезира. От своя страна от партия ВМРО също настояха за действия. В позиция те пишат:

"На 22 юни 2024 г. по време на публичното събитие „София прайд 2024“, проведено на площад „Княз Александър Батенберг“, певицата Мила Роберт, с пълно име Мила Роберт Гергова, извършва действия, които опетняват знамето на Република България. Конкретно, около 19:28 ч. (3:29:25 от живото излъчване във Фейсбук страницата на мероприятието), тя се появява на сцената, облечена в знамето, след което го съблича и демонстративно го захвърля на земята пред множеството присъстващи и по време на живо излъчване. Тези действия продължават около 35 секунди (в диапазона 3:29:50 до 3:30:05 от живото излъчване във Фейсбук)."

От ВМРО настояват да се проведе необходимото разследване.

Самата Мила Роберт се оправда в поредица от истории в Instagram. В тях тя написа:

"Простете ми, че ми ядосвам. Не съм искала да се подигравам с флага. Направих го, за да сложа светлина на един голям проблем - омразата, в която живеем. Има място за всички на този свят и какво да направим хора като мен, че сме родени в държава, която иска да ни избие? Ще кажете "гръмнете се", знам ви... ама защо, когато този живот е подарък. Хората сме хора и се раждаме и разяждаме по един и същи начин."

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase