Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) е сезирал Комисията за защита от дискриминацията (КЗД) заради "дискриминационно съдържание по признак "възраст" в "Ергенът".

До казуса се е стигнало, след като българска платформа за подкрепа на жените, е изпратила сигнал за "отявления сексизъм и дискриминация, основана на пола, в хитовото предаване "Ергенът" и с искане предаването да бъде спряно от ефир." Според сигнала "отношението и третирането на мъжете и жените в предаването "Ергенът" е различно, неравноправно и дискриминиращо, което освен всичко останало, е обявено от българското законодателство като незаконно."

Според тях "сюжетът е базиран на участието на "перфектен ерген", чиито качества са прецизирани до най-малкия детайл и куп девойки, подбрани с външност и качества, които предизвикват по-скоро скандал, критики и упреци от широката аудитория, което е и търсеният ефект."

В сигнала се посочва още, че "момичетата са подложени на жестоки, нецензурни и уронващи достойнството и доброто им име, като много от участничките рухнаха емоционално, други загубиха работата си, защото работодателите им сметнаха, че са уронили репутацията на фирмата, в която работят. Форматът е пример за жесток сексизъм, чрез който се подстрекава езика на омразата в интернет и социалните мрежи."

Според платформата "освен че е в разрез с Националната стратегия за равнопоставеността между половете, "Ергенът" нарушава чл. 17 т. А от Закона за радиото и телевизията, който се отнася до предавания, които могат да увредят физическото, психическото и нравственото развитие на децата, защото предаването се излъчва по националната телевизия в позволен за децата часови диапазон."

СЕМ също е отчел дискриминация по признак възраст и е сезирал Комисията за защита от дискриминация. СЕМ обаче не можел да спре предаването, въпреки желанието на подателите на сигнала.

На финала на третия сезон на "Ергенът" Александър Младенов, който трябваше да си избере жена, отказа с видео и на двете финалистки. След като майка му го убеди, че са възрастни за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase