Майка ми е много светъл човек, винаги е слагала моя живот пред нейния. Тя се занимава с логопедична дейност. Промени съдби на 5 000 човека в Турция, хиляди в България и хиляди по света. Тя не се отказва докато не види, че човекът е изваден от състоянието. Което е принцип за мен от морална гледна точка и трябва да бъде за всеки, който се занимава с лечение на нещо.

Това обясни рапърът Кристо за своята майка Мариана Балабанова, която се бори за живота си.

"Преди година и половина майка ми изкара тежък COVID и след това една от стойностите в кръвта й остана висока. Няколко пъти ходи на прегледи, но беше пренебрегната от лекарите. Началото на тази година отново изкара тежък COVID. Направи двустранна бронхопневмония. След преодоляване се появи нова инфекция, оставиха я на кортикостероиди, защото тромбоцитите й останаха ниски. Две, три седмици след това започна да се държи неадекватно и да бъде хиперактивна - говореше несвързани неща, не спираше да говори по 15, 16 часа на ден. В един момент вече не можеше да се изкаже, тотално блокира речта. Тя беше избягала от вкъщи на хотел. Тази промяна в поведението ни накара да започнем изследвания. Минавахме от лекар на лекар", обясни той за състоянието й.

"Няколко дни след като тя направи тази хиперактивност, ние се свързахме с проф. Ботев, който пое нейното лечение. Междувременно минахме през много болници, много лекари, които направиха едно типично за нашето здравеопазване футболизиране на пациента. Всеки я подрита, всеки я прати на някой друг, никой не искаше да поеме отговорност. През това време тя се влошаваше и след 4, 5 болнични заведения, в които тя стоя по 3, 4 дни, накрая останахме сами с нея вкъщи. С такъв тежък пациент се наложи да търсим спасение в чужбина", каза още Кристо.

"В няколко болници директно ни изпратиха на химиотерапия, която ще убие жената до 5 дни или в най-добрия случай ще живее 6 месеца. Някакви такива неща ми се говореха, което като план за лечение звучи ужасяващо. Единственото като решение за нея беше това, което е изключително студено и цинично", възмутено заяви той.

Рапърът подчерта, че едно общество се гради на това как се грижим един за друг и как подхождаме в такива спешни ситуации.

"Българската здравна система не е подготвена за спешни пациенти. Спешните пациенти не са искани, те са гонени в чужбина. И в Турция се срещнах с едно младо момиче, което също беше със страшна диагноза. Там са я спасили, тук са и казали, че се чудят защо още е жива. Така че нашето общество трябва да се обедини в това да си помагаме. Майка ми беше разпъната на кръст от българското здравеопазване. Минахме през страшен ужас. нейните спасители бяха хората, които дариха кръв за нея, за да я спасим и хората, които сега ни помагат", каза той.

"Аз лично се ангажирам до края на живота си да променя всичко това и го казвам напълно съзнателно днес на Великден. Истинските ангели на България са хората", в заключение заяви Кристо и благодари на всички, помогнали на майка му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase