Снимка: БГНЕС

И аз мразя феновете си. Мразя да съм известен. Мразя работата си. Това са едни от последните думи на знаменития шеф-готвач Антъни Бурдейн часове преди да посегне на живота си. Последните коренспонденции на звездата рисуват една картина на човек, който е дълбоко недоволен от славата и от връзките си с хората.

"Самотен съм и живея в постоянна несигурност", пише Бурдейн, който се самоуби на 61 години, до бившата си съпруга Отавия Бусия-Бурдейн.

Последните му думи бяха разкрити в откъси от Down and Out in Paradise: The Life of Anthony Bourdain, публикувани в изданието на The New York Times. Неоторизираната биография, написана от журналиста Чарлз Лерхенсен, се основава на текстове и имейли от телефона и лаптопа на Бурдейн. Той описва подробно начина на мислене на шеф готвача, преди да се самоубие във хотелската си стая във Франция на 8 юни 2018 г.

Едно съобщение, изпратено часове преди смъртта му до бившата му приятелка Азия Ардженто, гласи: "Добре съм. Не съм злопаметен. Не те ревнувам, че си била с друг мъж. Аз не те притежавам. Вие сте свободни. Както казах. Както обещах. Както наистина имах предвид. Но ти беше небрежна. Ти беше безразсъдна със сърцето ми. Живота ми."

Изглежда, че Бурдейн изпраща съобщението на Ардженто, с която започва връзка през 2016 г., след като вижда снимки, на които тя танцува с журналиста Уго Клеман в хотел в Рим.

В книгата се твърди, че двойката се е разделила поради "чувството за притежание" на знаменития готвач. Историята на интернет браузъра му показва, че той е търсил името на Ардженто онлайн "стотици" пъти, след като е видял снимките.

"Не мога да приема това", отговорила му Ардженто.

"Има ли нещо, което мога да направя?", пише той.

"Спри да ме тормозиш", отвръща актрисата.

"ОК", казва Бурдейн.

По-късно същата вечер Бурдейн се обесва в хотелската си стая.

Статията на New York Times не посочва как журналистът е получил телефона и лаптопа на Бурдейн - Бусия-Бурдейн контролира имуществото му, тъй като двойката не се бе развела официално до момента на смъртта му.

Лерхенсен описва живота на Бурдейн, довел до самоубийството му, като "изолиран" и твърди, че той си е "инжектирал стероиди, пиел е до загуба на съзнание и е посещавал проститутки, както и, че почти е изчезнал от живота на 11-годишната си дъщеря".

New York Times добавя, че книгата на Лерхенсен "привлича критики от много от неговите приятели и семейството".

Братът на Бурдейн Кристофър казва пред вестника, че е изпратил два имейла до издателя на книгата Simon & Schuster през август, наричайки я "нараняваща и клеветническа измислица".

"Всяко нещо, което пише за взаимоотношенията в нашето семейство като деца и като възрастни, той е изфабрикувал или е напълно погрешно", казва Кристофър Бурдейн.

Издателската компания отговоря: "С цялото ни уважение, ние не сме съгласни, че материалът в книгата съдържа клеветническа информация. Ние стоим зад нашата предстояща публикация."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase