Снимка: БГНЕС

Първият лекар, който пристига на мястото на фаталната автомобилна катастрофа с колата на принцеса Даяна, казва, че винаги ще се чувства отговорен за последните й моменти.

Френският медик Фредерик Майлиез все още е белязан от случилото се в тунела Алма в Париж на 31 август 1997 г. – и осъзнаването, че той е един от последните хора, които са видели принцесата на Уелс жива пред 25 години.

Майлиез казва, че е нямал представа кой е в колата, докато отчаяно се опитвал да спаси "много красивата" жена, която се борила за живота си, след като колата, в която пътува, се блъска в стълб под улиците на френската столица с висока скорост.

"Осъзнавам, че името ми винаги ще бъде свързано с тази трагична нощ", казва пред Асошиейтед прес д-р Майлиез, който в онази нощ се прибира от парти, когато се натъква на автомобилната катастрофа. "Чувствам се малко отговорен за последните й моменти."

Д-р Майлиез минава през тунела, когато вижда димящия мерцедес, почти разцепен на две. Той веднага спира за да помогне. "Тръгнах към останките. Отворих вратата и погледнах вътре", спомня си той той. "Имаше четирима души, двама от които бяха видимо мъртви, без реакция, без дишане, а другите двама, от дясната страна, бяха живи, но в тежко състояние."

"Пътникът отпред крещеше, дишаше. Можеше да изчака няколко минути. А пътничката, младата дама, беше на колене на пода на мерцедеса, беше с наведена глава. Тя дишаше трудно. Имаше нужда от бърза помощ", разказва Майлиез. Докторът бързо се връща до колата си за да се обади на спешна помощ и да вземе дихателна торбичка.

"Тя беше в безсъзнание", спомня си той. "Благодарение на дихателната ми торбичка... тя си възвърна малко от енергията, но не можеше да каже нищо."

По-късно лекарят ще разбере, че жената, която се опитвал да спаси, е Даяна, британската "принцеса на народа", обожавана от милиони.

"Знам, че е изненадващо, но не разпознах принцеса Даяна", казва той. "Бях в колата на задната седалка и помагах. Осъзнах, че е много красива, но вниманието ми беше толкова съсредоточено върху това, което трябваше да направя, за да спася живота й, че нямах време да мисля коя е тази жена."

"Някой зад мен ми каза, че жертвите говорят английски, така че аз започнах да говоря английски, като казах, че съм лекар, и извиках линейката", допълва той. "Опитах се да я утеша."

Докато се опитва да спаси жената, Майлиез забелязва светкавиците от камерите на насъбралите се папараците, които документираха сцената. Британско разследване установи, че шофьорът на Даяна, Анри Пол, е бил пиян и е карал с висока скорост, за да избегне преследващите го фотографи.

Д-р Майлиез казва, че "не упреква" действията на фотографите след катастрофата. "Те не ми попречиха да имам достъп до жертвите... Не ги помолих за помощ, но те не се намесиха в работата ми."

Пожарникарите бързо пристигнали и Даяна била откарана в парижка болница, където починала няколко часа по-късно. Пол издъхва на място заедно с любовника на принцеса Даяна Доди Файед. Само бодигардът на Даяна Тревър Рийс-Джоунс оцелява.

"Беше огромен шок да научим, че това е принцеса Даяна и че е починала", казва д-р Майлиез. Тогава се появява и съмнението: "Направих ли всичко възможно, за да я спася? Правилно ли си свърших работата? Говорих с моите професори по медицина, а и с полицейски следователи." Те са категорични - той е направил всичко възможно.

Паметникът "Пламъкът на свободата" в близост до тунела се превърна в неофициален мемориален обект, привличащ фенове на принцеса Даяна от всички поколения – включително много родени след смъртта й. Великобритания и почитателите на Даяна се готвят да отбележат четвърт век от смъртта й в сряда.

Нейният син принц Хари каза, че ще "сподели духа" на майка си на годишнината, докато говори на вечеря в Аспен, Колорадо, за Sentebale, неговата базирана в Африка благотворителна организация, подкрепяща младежи с ХИВ – заболяване, за което принцесата работи усилено, за да дестигматизира по време кризата със СПИН.

Той каза: "Искам денят да бъде изпълнен със спомени за нейната невероятна работа и любов към начина, по който го направи. Искам това да е ден, в който да споделя духа на моята майка със семейството си, с децата си, които бих искал да са я срещнали. Всеки ден се надявам да я направя горда."

Принц Хари и брат му принц Уилям се събраха отново, за да отдадат почит на майка си миналото лято на 1 юли, когато откриха статуя на принцесата в градината на бившия й дом, двореца Кенсингтън.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase