Getty

Близките отношения между принц Чарлз и опозорения водещ на Би Би Си Джими Савил, който беше публично разобличен като педофил след смъртта му през 2011 година, излизат наяве заради нов документален филм на Netflix, който разкрива писмата между двамата. 

Филмът "Джими Савил: Британска история на ужасите" показва как Савил поема ролята на неофициален съветник на принц Чарлз. Според The Times, писма, получени от режисьорите, написани между 1986 и 2006 година показват, че синът на кралица Елизабет II е потърсил съвет от радио и телевизионната личност. Те са варирали от молба за среща между Сара Фъргюсън и Джими Савил до изработването на наръчник за връзки с медиите, за който се смята, че Чарлз е показал на кралицата и принц Филип. 
 
Засега няма индикации, че принцът е знаел нещо за престъпленията на Савил, които станаха публично достояние чак след десетилетия. След смъртта му 450 души го обвиниха в насилие и тормоз. Разследването разкри, че той е упражнявал сексуално насилие предимно над деца и младежи. 
 
Говорители на принц Чарлз засега отказват коментар по случая. 
 
Първото от писмата датира от 14 януари 1987 година и е ръкописна бележка от принц Чарлз. "Може би греша, но ти си човекът, който знае какво се случва. Това, от което наистина се нуждая, е списък с предложения от теб. Много искам да достигна до хора от страната, до които другите не успяват да достигнат", пише Чарлз. 
 
Две години по-късно принцът пита за предложения за "полезни посещения за повишаване на морала, като срещи с влиятелни групи, посещение на важни места и проекти, на които не се обръща достатъчно внимание". Той също така търси насоки как да се справя с конкретни инциденти, като например безчувствения коментар на принц Андрю относно катастрофата в Локърби през 1988 година. Тогава терористи отвличат самолет и го разбиват, убивайки всички души на борда и 11 на земята. По време на посещение в шотландския град само дни след трагедията, принц Андрю казва, "Предполагам, че статистически нещо подобно трябва да се случи на някакъв етап".
 
Още по темата четете в материала на Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase