Снимка: БГНЕС
Благотворителната организация "Fashion For Relief", основана от модела Наоми Кембъл, се разследва за лошо финансово управление и използване на пари, предназначени за хуманитарни цели, за лични нужди, съобщи "Гардиън", предава БГНЕС.
 
Наоми Кембъл основава "Fashion For Relief" през 2005 г. Целта на моделката е да съчетава мода и филантропия в едно. Организацията е създадена, за да набира средства за деца, живеещи в бедност и трудности по целия свят. Според съобщенията през годините е събрала милиони за благотворителност чрез дългогодишните си благотворителни модни ревюта.
 
В момента се провежда разследване за това дали супермоделът и нейните колеги (трима, освен модела) "правилно са използвали своите законови задължения и отговорности съгласно закона за благотворителните организации". 
 
Разследването ще разгледа плащанията, извършени от благотворителната организация, ще разгледа изразходването на пари от организацията, включително потенциални нарушения и лошо управление, както и непредставяне на годишни отчети навреме.
 
През 2019 г. организацията съвместно с Лондонския фонд на кмета Садик Хан подкрепи младите хора с ниски доходи. Същата година се проведе модно ревю в Лондонската седмица на модата в Британския музей, последвано от гала вечеря с арт търг. Никъде обаче не се спомена колко пари са събрани тази вечер, но медиите пишат, че Наоми Кембъл е "спасила света с модно ревю".
 
Благотворителната организация все още не е публикувала сметките си за 2020 г., за това има повече от 178 дни закъснение. Последният публикуван доклад показва, че до споменатото хуманитарно шоу в Лондон са събрани 1 722 000 евро, предимно чрез спонсорство. Според сметките 1 895 648 евро от тях са похарчени за организиране на благотворително събитие и заплащане на PR и други служители. Само 6509 евро изглежда са били дарени за благотворителност.
 
Сметките за 2019 г. също разкриват необичайно високи разходи на мениджърите. Миналата година благотворителната организация е похарчила 126 297 евро за мениджърски хонорари и 27 148 евро за разходи.
 
В частни разговори с "Fashion for Relief" Комисията за финансови изследвания обсъжда "редица регулаторни въпроси" повече от година, включително късното подаване на данните за сметки и използването на пари за други цели, които не засягат самата организация.
 
До момента Наоми не е направила коментар по този въпрос.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase