fallback
 
Три месеца на археологически проучвания на античния и средновековен град Мисионис край Търговище. При разкопките са открити близо 500 забележителни находки. Една от тях е сребърен пръстен-убиец.
 
"Става дума за втора подобна находка. Преди 7-8 години в Калиакра колегата Бони Петрова откри подобен пръстен, близнак на този, но от сребро. Тогава тя изказа тази хипотеза, че става дума за кухина, в която се слага отрова, която се излиза в чашата на врага. Открих доста описани политически убийства, като това на първия наследник на цар Иван Асен ll", обясни археологът проф. Николай Овчаров в студиото на Bulgaria ON AIR.
 
"Пръстенът е любопитен. Мисионис е един грандиозен град и това го доказахме. Тази година имахме възможността за едни мащабни разкопки, на базата на тази програма, която беше осъществена за 6 приоритетни обекта", каза още археологът.
 
Проф. Овчаров сподели, че нарича Мисионис - Северният Перперикон, защото става дума за планински градове от 5-6 век.
 
"Разкрити са 2/3 от южния квартал на Перперикон. Напълно сме разкрили акропола, тоест укрепената част. Сега работим по южния квартал. В южния квартал разкрихме през 2016 година огромна базилика. Най-голямата църква в Родопите от 5-6 век. Проучваме сега епископската резиденция. Това е било мястото, от което са се управлявали духовно целите Родопи", разказа археологът.
 
"Перперикон имам много древна история, като град се създава в Римската епоха, но като светилище има 7000-годишна история. Разцветът на духовната му функция е в края на Бронзовата епоха", обясни проф. Овчаров.
 
"Тракийските светилища, с които изобилстват Източните Родопи, почти винаги са наследени от алианските", подчерта археологът.
 
"Най-интересното са архитектурните останки. Те ни показват наистина това монументално величие, което са имали родовете на българската територия. Ние сме един от кръстопътите на цивилизацията", сподели събеседникът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Търговищенец

преди 2 години

Когато бащата на този нагъл *** копаеше крепостта преди половин век,всички я наричаха Крумово кале.Професор Димитър Овчаров за разлика от сина си Николайчо,беше достоен археолог и учен.Това е недоучено и всички историци ги е гнус от него.Науката отдавна е утвърдила,че Мисионис е средновековният Шумен.А Овчарският Перперикон в средновековието е наричан Перперек.А този пръстен убиец,за който приказва из всички студиа пишман археологът,си е най-обикновен къснъсредновековен накит с дупка.

11

Рундю

преди 2 години

"Мисионис е грандиоден град" изплямпа за пореден път грандиозният мошенник Овчаруф.Дет пипне се е грандиозно в грандоманското му въображение.И винаги за него има пари,щото е с всяка власт.Сега пък е в инициативния комитет на софийския ректор.Платен професионален ласкател и слагач.И се чудя защо пуйките необразовани го канят,а не истинските достойни апхеолози.Тъптя!Заминавам да живея при таерегите.Там няма Овчаровци и профани ***!

10

Анонимен

преди 2 години

Как пък такива сладки /непроучени/ обекти се падат все на Овчаров. Младите археолози все нямат късмет.

fallback