Снимка: БГНЕС

Тя не е типичната мюсюлманска съпруга. Живеейки в държава, в която жените не могат да излагат тялото си на показ, тя би трябвало да носи забрадка, но не желае. Въпреки това не ѝ отнемат свободата, а я оставят да твори в сферата на модата и да сбъдне своята детска мечта – да има свой собствен бутик и да се облича като жените от списанията, които е разлиствала с часове. Тя е Дина Абдулазиз ал-Сауд – арабската принцеса, която се опълчи на ислямизма и заживя по свои правила.

За разлика от много жени в Арабия, тя не поддържа косата си дълга, нито я крие под бурката. Напротив – има къса прическа и всеки ден подбира доста умело дрехите, обувките и аксесоарите, които носи. Неслучайно я наричат "принцесата на модата", "най-стилната принцеса в Арабския свят" и дори ѝ казват, че е посланик на стила "Когато Изтока срещне Запада".

Коя е Дина Абдулазиз ал-Сауд?

Въпреки че има арабски корени, Дина се ражда далеч от родната страна на нейните родители – в Калифорния. Нейният баща е бивш министър на телекомуникациите на Саудитска Арабия – Али ал Джухани. Икономист по образование, той преподава в няколко университета. Заради неговата работа, тя и семейството ѝ често пътуват между Близкия изток и Съединените щати. Това ѝ позволява да бъде отгледана светски и да се запознае с порядките на Запада, където жените имат по-свободен стил на обличане, който не включва забрадка.

Живяла дълго време в Риад, отивайки за първи път в Европа и САЩ, Дина е пленена от витрините на магазините за дрехи. Когато е едва на 6 години, тя се докосва до модните списания Vogue и Tatler, от които родителите ѝ не могат да я откъснат. Тогава, нямайки никаква представа от известни марки, тенденции и света на консуматорското общество, тя мечтае един ден да отвори бутик, от който жените от страниците на въпросните издания ще си купуват лъскави тоалети. 

За мечтите й и пътя и в модата, вижте в Tialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase