Getty images

Първата дама на Англия и съпруга на Уинстън Чърчил – Клементин, е била изключителна дама. Тя винаги е била в сянка, но нейната прозорливост и дипломатичност са в основата на успеха на съпруга ѝ.

Как Клементин „лъсна“ репутацията на Уинстън, спаси съдбата на Англия и се сприятели със Съветския съюз много преди Чърчил да последва нейния пример.
 
Годината е 1909. Сутринта Чърчил, член на британския парламент, пристигнал на гарата в Бристол с младата си съпруга Клементин, за да се срещне с местните членове на партията. Нищо не предвещавало неприятности, когато се появила войнствена суфражетка (участничка в движението за предоставяне на избирателни права на жените, наречено суфражизъм – б.р.).
 
Тя започнала да напада Уинстън Чърчил с обвинения, тъй като по-рано британският политик (за неудовлетворение на съпругата му) си позволил да се изкаже против правото на жените да гласуват. Клементин гледала с ужас словесната схватка на съпруга ѝ със суфражетката. В един момент представителката на политическото движение бутнала Чърчил и той се препънал в багажа зад него и полетял към релсите, където наближавал влак. Жена му обаче го сграбчила за якето и му спасила живота.
 
Това не е единственият път, когато Клементин помага на съпруга си да избегне смъртна опасност. През 57-те години от брака им тя постоянно го измъква от неприятни положения – било то напрегната политическа ситуация или лични проблеми.
 
Въпреки външната сдържаност, Клементин имала силна воля и била движещата сила в съдбата на известния британски премиер.
 
„Най-забележителното постижение в живота ми беше, че успях да убедя жена си да се омъжи за мен“, признава самият Уинстън Чърчил.
 
 
 
 
 
Вижте тази публикация в Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Int’l. Churchill Society (@thechurchillsociety) на

 
Още за нейната история четете в Tialoto.bg 

Източник: Tialoto.bg 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase