Общ преглед

На днешния 30 април рожден ден празнува популярният български джаз и поп певец и композитор Васил Петров. Роден в София през 1964 година, той започва музикалната си кариера през 1991 година.

Днес е най-популярният български джаз певец, като е известен с прозвищата си "Българският Франк Синатра" и "Другият".

Ето какво трябва да знаем за популярния ни джаз певец:

Роден е в семейството на геодезист-картограф и математичка. Музикалната  жилка обаче я има от своя дядо, на когото е кръстен, и който е основал хор "Кавал". Освен това семейството му има далечна връзка с маестро Георги Атанасов.

Преди да започне да се занимава основно с пеене, е свирил на пиано и класическа китара.

През 1991 година се дипломира в Консерваторията в София, във вокалния факултет със специалност поп музика.

През 1992 и 1994 година е най-продаваният български изпълнител.

Васил Петров е единственият български изпълнител, който е издал три албума в рамките на една година

Любопитно е, че освен добър певец, Васил Петров е и художник. През 2014 г. той представя 12 свои картини в мраморното фоайе пред Първо студио на БНР по случай 50-годишния си юбилей.

Правил е концерти по целия свят, като у нас е концентирал с Плевенската филхармония, Русенската филхармония, Пловдивската филхармония, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Варненската филхармония, Биг бенда на Българското национално радио, Биг бенда на Русе, с Биг бенда на Вили Казасян и много други.

Има няколко награди от последните години на "Златния Орфей".

Носител е на наградата "Икар" на Съюза на артистите в България "за Съвременна българска музика", за албум, продуциран от БНР и авторските му произведения.

През 2011 година е носител на наградата "Аполон Токсофорос" - за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар