fallback

Общ преглед

На днешния 19 февруари рожден ден празнува най-популярния български сумист – Калоян Махлянов – Котоошу. Роден през 1983 година във великотърновското село Джулюница, добива световна популярност през 2003 година, когато започва да се състезава в Япония.

Калоян става едва 16-ия чужденец и първия представител на България, който се състезава в най-силната категория в сумото. Състезава се в Япония от Януари 2003 г. до Март 2014 г., когато обявява прекратяването на своята кариера.

Ето интересни факти за най-популярния български сумист:

Всъщност бъдещият сумист е започнал своята кариера като борец в класическия стил. Той дори има успехи в Европейското първенство за деца до 14 години.

През 2000 г. 17-годишният българин е определен за най-добрия в Европа за възрастта си в категория до 100 кг. Само 2 години по-късно той се състезава в открития шампионат по сумо в Германия и е представен пред йокозуна Котодзакура – по онова време ръководител на известна школа.

Българинът записва 68 участия в официални турнири, в които има 537 победи от 864 схватки.

Калоян Махлянов става първия европеец и едва 5-ия чужденец в историята на професионалното сумо, достигнал престижния ранг „озеки“.

На 24 май 2008 година Котоошу влиза в историята на сумото, като става първия европеец, спечелил Купата на Императора.

През 2005 година е обявен за спортист номер 1 на Велико Търново.

През 2006 година е удостоен със званието "Почетен гражданин на Лясковец".

На 28 юли 2009 година е награден от президента на България Георги Първанов с най-високото държавно отличие – Орден "Стара планина".

Женен е за японка Асато и днес живее в страната на изгряващото слънце. Двамата имат син - Кирил, роден през 2011 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

циника

преди 8 години

е.гати тъпата бутаница е това сумо. Нормално е само деградиралите японци да го харасват. И някакъв българин се е набутал там и голяма гордост:)). Ако беше наистина стойностна работа досега европейците щяха да са го превзели този спорт за тлъстаци.

16

do 4

преди 8 години

Може би не иска да свърши като Перуката! И защо да не се откаже от българското гражданство? Да не сме длъжни на България, че трябва да сме и вярно докато не умрям на 200лв пенсия от глад.

15

FX

преди 8 години

доста добра игра*

fallback