Снимка: Reuters

Цветнокожи актьори са сред големите победители на церемонията по връчването на наградите на Гилдията на филмовите актьори.

Идрис Елба, Куин Латифа и актьорският състав на "Оранжевото е новото черно" бяха почетени в разгара на хвърлящите сянка над Холивуд дебати за разнообразието в киното, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Още по темата
Чернокожият британски актьор Идрис Елба бе отличен за превъплъщението си в ролята на наемник в драмата за гражданската война в Западна Африка "Безродни зверове" на Нетфликс. Той спечели приза за актьор в поддържаща роля.

"Направихме филм за реални хора, за реалния живот. Да получиш награда за участието си в такъв филм е нещо специално, защото пострадалите в тези събития са много", заяви Елба. Той спечели също наградата за най-добър актьор в мини сериал за превъплъщението си в образа на полицейски детектив в "Лутър".

"Оранжевото е новото черно" на Нетфликс, за група затворнички, за втора поредна година получи наградата за актьорски състав в комедиен сериал. "Погледнете към сцената - заяви Лора Препън от актьорския състав. - За това става дума, когато се настоява за разнообразие - различни раси, различен цвят на кожата, различна сексуална ориентация."

Куин Латифа спечели наградата за най-добра актриса в телевизионен мини сериал за ролята на блус певицата Беси Смит в "Беси" на телевизия НВО.

Тазгодишните награди на Гилдията на филмовите актьори контрастират с номинациите за "Оскар"-и в актьорските категории, където няма чернокожи.

По-рано гилдията посочи като най-добър актьор Леонардо ди Каприо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase