Снимка: sxc.hu
fallback

Имате проблем с това да разберете какво става в главата на мъжа си? Ще ви улесним с тези 10, синтезирани от експерти истини, които е добре да знаете за мъжкия мозък.

Този орган и влиянието му върху поведението им варира неимоверно през живота на мъжете: от шарещите им очи, до химическото обуславяне на желанието им да се оженят. Ето 10 от нещата, които трябва да знае всяка жена:

10. По-емоционални

Прието е жените да се смятат за по-емоционални, ала тази черта е заложена всъщност по-силно в мъжкия мозък. Изследователи са открили, че малките момченца са много по-емоционално реактивни и експресивни от малките момиченца.

Проучване, публикувано в Скандинавски журнал по психология, доказало, че дори и зрелият мъж има малко по-силни емоционални реакции, но това е миг преди да осъзнае чувствата, които изпитва, след което в мозъка му заработват други фактори.

9. По-уязвими от самотата

Самотата не се отразява на здравето и мозъка на всеки, но възрастните мъже изглежда са по уязвими, според Луан Бризендайн, професор в Калифорнийския университет в Сан Франциско и авторка на книгата „Мъжкият мозък".

Мъжете търсят помощ по-рядко от жените, което задълбочава самотата им и обостря отраженията ѝ върху мозъка.

8. Концентрирани върху решаването на проблеми

Докато повечето изследвания сочат, че жените са по-склонни да проявяват съчувствие, Бризендайн подчертава, че това не е съвсем така. Системата, отговорна за проявата на съчувствие и съпричастност в мъжкия мозък, реагира, когато някой е напрегнат или има проблем, само че частта „да се реши, да се поправи" много бързо поема управлението.

7. Програмирани да се заглеждат по жени

Често свързват тестостерона повече с агресията и враждебността, но той е отговорен и за либидото, по принцип. „А мъжете го имат в шесторен размер, циркулиращ в телата им, в сравнение с количеството му в женския организъм", отбелязва Пранджал Мета от Университета Колумбия в Ню Йорк.

Мета и колегите му са открили, че тестостеронът влияе така върху част от мозъка, която контролира импулсивните действия, че намалява функционалността ѝ. Върху това заключение предстоят още изследвания, но то би могло да обясни защо мъжете не могат да се въздържат да оглеждат всяка жена, минаваща покрай тях. Това се случва почти на автопилот и те много често забравят какво са видели секунда по-късно, когато обектът им е вече извън полето на зрението им.

6.Силно териториални

"Еволюционно погледнато, част от ролята на мъжа е да защитава територия", казва Бризендайн. За хората все още се правят изследвания, но при животните зоната в мозъка на мъжкия, ръководеща защитните инстинкти, е по-голяма от съответната зона в мозъка на женската.

Жените, разбира се, също имат силно развито собственическо чувство, ала благодарение на горния факт, мъжете са много по-склонни да стават агресивни, когато са изправени пред заплаха за любовната си или жизнена територия.

Останалото прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

74

EIS

преди 12 години

До АВТОРА НА: "Жената може и да прави две неща едновременно, но нито едно от тях не струва и пукната пара." Не забравяй, че жена те е родила, а според това, което си написал, животът ти "не струва и пукната пара"! Преди да напишеш нещо, вземи че помисли малко и тогава споделяй "интелигентните" мисли, родили се в "дълбините" на мозъка ти! Колкото до темата, хората имат силни и слаби страни, без значение от пола. Перфектни хора няма, за това двата пола се допълват.

73

До 83

преди 12 години

Ахахаа, правят го, правят го, но с други :) само постно ядат само извратеняците!

72

Анонимен

преди 12 години

82Жената е всичко друго освен рационална.

fallback