Снимка: Reuters

Наркотици? Алкохол? Самоубийство? Удавяне? Спекулациите за причината за смъртта на Уитни Хюстън продължават, откакто певицата бе намерена във ваната на хотелската си стая. Не бързайте със заключенията обаче, съветват медицински експерти, цитирани от Ройтерс.

Специалистите обясняват, че ще бъдат необходими седмици, за да се установи точната причина за смъртта на Хюстън. И за разлика от телевизионните сериали като "От местопрестъплението" и "Кости" в действителност дори науката понякога греши.

"Допускам, че под въздействието на популярните медии токсикологичните тестове се приемат за нещо магическо. Сигурен съм, че има телевизионни шоута, в които кръвта се впръсква в машина и само пет минути по-късно са готови резултатите за всяко едно лекарство, прието от човек. В действителност нещата просто не се случват по този начин", казва д-р Андрю Бейкър, президент на Асоциацията на медицинските следователи.

Още по темата

Както след кончините на Майкъл Джексън през 2009 г. и на Ейми Уайнхаус миналата година в случая с Уитни Хюстън ще бъдат направени токсикологични тестове, но ще минат поне осем седмици, докато излязат резултатите от тях.

Първоначално мнозина заподозират като причина за смъртта на певицата свръхдоза наркотици, като се има предвид документираната й история на злоупотреба с дрога и алкохол.

"Отначало и аз самият помислих, че става въпрос за свръхдоза", признава Марк Макбрайд, адвокат от Бевърли Хилс.

В Лос Анджелис е направена аутопсия на тялото на Уитни Хюстън. От полицията потвърждават, че певицата е намерена под водата във ваната на хотелската си стая. В стаята са открити и медикаменти по лекарско предписание. Близки на Хюстън отхвърлят версията за самоубийство.

Д-р Бейкър, който не участва в разследването на смъртта на певицата, обяснява, че аутопсията е полезна за потвърждаването или изключването на причини като травма, сърдечносъдови болести, аневризма.

"Аутопсията ще изключи 95 процента от тези причини. Когато обаче става въпрос за диагностика на отравяне, интоксикация или свръхдоза, трябва да се изчакат резултатите от лабораторните тестове", казва д-р Бейкър.

Съдебни медици от Лос Анджелис няма да разпространяват никакви резултати от аутопсията на Уитни Хюстън, нито ще подхранват предположенията за причините за смъртта й.

"От уважение към певицата те искат да са коректни при обявяването на причината за смъртта й и не желаят да предоставят неточна информация", казва адвокат Макбрайд.

Някои смъртни случаи обаче не могат да бъдат напълно обяснени дори от науката. "В случаите със свръхдоза медикаменти понякога не може да се определи дали това е нещастен случай или самоубийство. Има случаи, когато хората приемат продължително определени медикаменти и не може да се каже каква е поносимостта им към тях", допълва Макбрайд.

Първоначално като причина за смъртта на Майкъл Джексън например бе посочено спиране на сърдечната дейност. След два месеца, белязани от трескави слухове, стана ясно, че кралят на попа е починал от свръхдоза седативи в комбинация с мощния анестетик пропофол.

Когато миналата година 27-годишната британска певица Ейми Уайнхаус бе намерена мъртва в дома си в Лондон, медиите незабавно започнаха да спекулират, че причината за смъртта й е свръхдоза наркотици, имайки предвид нейните зависимости. Направените тестове показаха, че Ейми Уайнхаус е имала високи количества алкохол в кръвта, но не и забранени вещества.

Марк Макбрайд допълва, че ако в случая с Уитни Хюстън последва криминално разследване, вниманието ще бъде насочено към лекарите, които са я снабдявали с медикаменти по предписание. Адвокатът обаче се съмнява, че ще има такова. "Човек може да приеме големи дози Ксанакс, да употреби много алкохол и да се озове под водата. Всичко това е възможно да се е случило", казва той.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase