Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Хората си мислят, че няма какво ново да научат за невероятната съдба и кариера на Чарли Чаплин, но не са прави, пише британският Guardian.

Може да се окаже, че корените на Чаплин не са тези, за които всеки предполага, и той да е с ромска кръв, допълва изданието.

След смъртта на вдовицата на Чаплин – Ууна, през 1991 г. тяхната дъщеря Виктория наследила бюро, принадлежащо на нейния баща. Едно от чекмеджетата било заключено и когато ключарят най-накрая успял да го отвори, Виктория се натъкнала на невероятна находка – писмо с едър почерк от 80-годишен мъж, някой си Джак Хил.

Писмото било написано в Тамуърт през 70-те години и информирало Чарли Чаплин, че той не е един от най-известните синове на Южен Лондон, а че се е появил на бял свят в каравана, собственост на циганска кралица, която била лелята на автора на писмото. В него се уточнявало, че Чарли Чаплин бил роден в парка Блек пач, в Сметуик, близо до Бирмингам.

Свидетелството за раждане на Чарли Чаплин и досега не е намерено. Майка му – Хана, чието моминско име е било Хил – била потомка на пътуваща фамилия. През 80-те годни на 19 век в парка Блек пач е имало ромска общност, така че теорията, че великият комик и режисьор може и да е с ромска кръв, не звучи толкова
неправдоподобно.

Сега най-големият син на Чаплин – Майкъл, иска да пренапише историята на баща си и именно той е предоставил на вниманието на Guardian писмото на Джак Хил. Той се шегува, че както за баща му са се носели слухове, че е бил виждан едновременно на 800 различни места, така той може и да се е родил на две места.

Майкъл има намерение да превърне дома на Чаплин в района на швейцарския град Монтрьо в музей. Той пази ярък спомен от момента, в който видял баща си на смъртното му легло.

"Такава сила имаше в него, а изведнъж, когато човек погледнеше към безжизненото му тяло, виждаше, че е останала само обвивката, че всичко друго се е изпарило", разказва Майкъл. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase