Снимка: iStock

Самосаботажът е тихият убиец на взаимоотношенията. Може да обрече на провал и смърт нашата връзка, въпреки наличието на истинска любов. Самосаботажът е токсично поведение, което ни кара да се държим неадекватно и да не можем да се насладим истински на това, че сме обичани и обичаме.

Връзките са трудни. Дори и най-здравите отношения понякога страдат от изпитания, спорове и неуспехи. Никой не е перфектен, така че е логично съюзът на двама души никога да не е съвсем идеален.

Въпреки това понякога прекратяваме една напълно удовлетворяваща връзка без основателна причина. Може дори да знаем, че го правим, но не можем да се спрем. Самосаботажът е модел на поведение, който се стреми да подкопае отношенията. Често е несъзнателен, но резултатът винаги е един и същ: следа от разбити сърца.

Със самоосъзнаване е възможно да прекратите порочния кръг на самосаботажа на връзката. Нека се потопим в това как да направите това.

Защо се самосаботираме?

Не печелим нищо от самосаботирането, така че защо го правим? Е, връзките са рискови. Създаваме взаимоотношения, за да задоволим фундаментална нужда от принадлежност, но за да го направим, ставаме частично зависими от нашите партньори. Когато трябва да се облегнем на другите, рискуваме да паднем, ако се отдръпнат от нас.

Изследователите смятат, че постоянната заплаха от болка в отношенията е това, което движи самосаботажа. „Хората се справят със заплахите за своите романтични връзки, като дават приоритет на целите за самозащита пред целите за свързаност“, установи едно проучване. Това означава, че когато хората са нащрек за риск във връзката, те се държат по начини,  така че да защитят себе си, вместо връзката.

Какво предупреждава хората за заплахи? Това зависи от миналото ви. Хората, които са се опарили веднъж, очакват да бъдат изгорени отново и затова се отдръпват. Това е човешката природа. Нашите предишни преживявания влияят на убежденията ни за взаимоотношения и водят до нашите прогнозирани резултати.

Когато хората са имали травматични, хаотични или несигурни връзки, една здрава, стабилна връзка може да им се  стори опасна, което води до самосаботиращо поведение, предназначено да ги предпази от нараняване.

Изследователите са открили три основни типа самосаботаж:

Избягващият: Отказва изобщо да има връзка.
Търсещият: Преминава от връзка във връзка в търсене на „единствения“, но си тръгва при първия признак на проблеми.
Апатичният: Става хладен и отдалечен, когато е нещастен във взаимоотношенията, вместо да работи по проблемите.

Кои са петте признака на самосаботаж четете в Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase