Снимка: Istock

Като родители, вие вероятно се натъквате на много предизвикателства. Едно от тях безспорно е познаването на детската психика. Вижте в следващите редове кои са най-честите детски страхове и как да ги преодолеете заедно с детето си:

Страх от провал

Когато децата се провалят в нещо първия път, когато го опитат, те може да искат да се откажат веднага. Ако се борят с проблеми със самочувствието, страхът от провал може да им попречи да се впуснат напред, за да се справят с нещо ново или различно. Това може да бъде болезнен цикъл – децата не поемат рискове или нямат нови преживявания, защото не искат да се „провалят“. Но без да опитат, те също не могат да постигнат напредък.

Страх от социални ситуации

Борбата със социалните умения може да накара децата да се страхуват от социални ситуации или групови взаимодействия. Може да имат проблеми с възприемането на социални знаци или спазването на социални правила. Някои деца, които имат проблеми с провеждането на разговор, може да се чувстват така, сякаш не знаят какво да кажат или как да го кажат. Може да се страхуват да не кажат или направят нещо неудобно пред другите, особено ако са имали лоши преживявания преди.

Страх, че не могат да се справят

Този страх често се проявява в началното училище. В началните години децата започват да се сравняват с връстниците си. Може да забележат, че не се справят или не се вписват по начина, по който искат. В проучвания децата, които учат и мислят по различен начин, често съобщават, че се чувстват „глупави“ или тревожни от това, че са различни.

Източник: 6 от най-честите детски страхове, които им пречат да се развиват 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase