Снимка: Istock

Всички деца – като всички хора – се ядосват. Гневът е реакцията на тялото на „борба“, за да ни предпази, когато се чувстваме застрашени. Когато някой наруши нашите граници, ние се ядосваме. Но хората не се ядосват само в отговор на външни заплахи. Когато се случи нещо днес, което ни напомня за минало разстройство, ние се ядосваме, за да се защитим – дори ако заплахата днес не е кой знае колко голяма.

За нас, възрастните е доста трудно да управляваме гнева си, а пък за децата тази задача е направо непосилна. Ето защо те имат нужда от помощ. Как да помогнете на детето си да се справи с гнева?

Помогнете на детето си да осъзнае своите „предупредителни знаци“
След като децата са в пълен прилив на адреналин и реакцията „бий се или бягай“, е задействана, те смятат, че ситуацията е спешна и се борят за живота си. В този момент овладяването на гневните импулси е почти невъзможно, много е трудно да се достигне до тях и всичко, което можем да предложим, е сигурно убежище, докато бурята минава през тях.

Но ако можете да помогнете на детето си да забележи, когато започва да се дразни и да се научи да се успокоява, то ще има много по-малко избухвания. Когато е малко, ще трябва да знаете неговите сигнали и да предприемете превантивни действия – да предложите малко време за гушкане или да го изведете от магазина за хранителни стоки.

Когато порасне, можете да обясните гнева на детето си:

  • „Разстройваш се. Можем да поправим тази ситуация. Нека всички да поемем дълбоко въздух и да разберем заедно какво се случва.“
  • „Знам, че е трудно. И ти можеш да се справиш.“
  • „Тук съм, за да помогна.“

Източник: Как да помогнете на детето си да се справи с гнева? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase