Снимка: Istock

Контролиращото поведение може да се прояви в много ситуации. Контролиращите личности се опитват да диктуват всичко в живота на близките си. Такъв тип хора могат да са и родителите, като такива личности се опитват да направляват живота на децата си по настоятелен начин. Ако имате контролиращ родител, това може да ви постави пред истинско предизвикателство да се отстоявате, да бъдете свободна личност, която сама взима решения за действията си и дори за грешките си.

Кои са начините да се справите с контролиращ родител? Ето 5 от тях.

1. Идентифицирайте контролиращото поведение.

Първата стъпка към справянето с контролиращ родител е определянето, идентифицирането на контролиращото поведение. То може да се проявява в определени ситуации, които са важни за родителя. Той може да се намесва в личните отношения, в избора на професия, на интимен партньор, да критикува интересите ви, поведението ви, разбиранията ви, целите ви в живота. Определете в коя област от живота ви вашите родители се опитват да вземат превес и преценете до каква степен имат право и до каква вие самите сте съгласни с тях.

2. Установете ясни граници.

След като определите областите от живота ви, които родителите ви се опитват да контролират, както и методите, които прилагат, установете граници. Първата стъпка е да сте наясно къде и кога родителите ви се опитват да ви контролират. След като разберете и осъзнаете това, направете втората стъпка – да установите граници. Много вероятно е контролиращите родители да се опитат да отблъснат вашите граници, да им противодействат. Важно е да отстоявате принципите и същността си, да защитавате решенията си, дори да не са правилните.

Източмник: 5 начина да се справите с контролиращ родител 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase