Снимка: Istock

Страх, неувереност, колебание, притеснение – всички ние изпитваме тези емоции, без значение дали говорим за нов етап в живота ни или пък за нормални ежедневни ситуации. Свикнали сме да казваме: „Нормално е“. Но когато става въпрос за нашето дете, ние често пъти не разбираме вселената от чувства, които то изпитва. Как да вдъхнете увереност на малкия човек? Ето и няколко лесни стъпки:

Поставете на детето „специални мисии“

Освен обикновените задачи на детето у дома, като например да отсервира след хранене или да поставя дрехите на мястото си, давайте му и „специални задачи“. Така можете да му помогнете да се чувства полезно, отговорно и компетентно. Използването на думата „специален“ дава на децата по-голям тласък на увереността. Тези специални задачи могат да включват грижата за домашния любимец или за по-малък брат или сестра; поливането на цветята, декорацията на дома за празници, прибирането на играчките и т. н. Освен това детето може да бъде и ваш верен помощник в готвенето.

Попитайте детето за съвет или мнение

Поискайте от детето мнение или съвет относно дадена ситуация, като му кажете, че цените идеите, които то дава. Разбира се, съобразете това с неговата възраст. По този начин то ще изгради и увереност, тъй като вижда, че възрастните също имат нужда от помощ и се вслушват в чуждото мнение.

Отделете време и отдайте цялото си внимание на детето

Трябва да имате предвид, че вашето дете разпознава кога умът ви е насочен към нещо друго или когато не му отделяте цялото си внимание. За да помогнете на детето си да се почувства ценено и уверено, опитайте се времето ви, прекарано заедно, да е изпълнено не само с количество, но и с качество. За малко спрете да мислите за работни ангажименти, недовършени задачи и крайни срокове. Нека в кратките ви моменти бъдете наистина „сами“.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase