Снимка: Istock

Сменяйки работа след работа или задържайки се продължително време на определена, на нас обикновено ни се налага да работим с колеги. Типажите на колегите са различни, според техните личностни характеристики. По някакъв неписан закон, не може да не срещнем по пътя си токсичните колеги. Те също биват няколко вида. Вижте кои.

1. Жадните за успехи

В постигането на успеха и личните цели няма нищо лошо. Но процесът се превръща в токсичен, когато сме готови на всичко, за да бъдем първи в работата. Вероятно всеки има поне по един такъв колега, който е готов да се изкачи до върха с всички необходими средства. Такива токсични хора работят стратегически. Те обикновено саботират хората на тяхното ниво или под тях, като същевременно се сближават с тези, които са на по-високи нива в служебната йерархия.

Въпреки че изглеждат екипни играчи пред шефовете си, на всички останали им е ясно, че това не е така. Токсичният колега, готов да се издигне е склонен да се чувства комфортно с идеята, че е добре да попречи на другите, за да успее. Той ви омаловажава пред хората, които се опитвате да впечатлите, убеждавайки ръководството, че е ценен кадър за компанията.

2. Манипулаторът, който действа подмолно

Тези служители действат по два начина. Първо, те напълно поемат всеки процес на групово вземане на решения, рядко от тях може да се вземе думата на служебна среща например. Второ, те се насочват към слабите страни на колегите си, атакуват ги и по този начин успяват да ги накарат да действат според интересите им.

Манипулаторът рядко или никога не се оплаква на шефа си. Той отива при шефа на шефа. Такива служители обикновено са опасни за преките си ръководители, които избягват да им се противопоставят.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase