Снимка: Istock
fallback

Поведението ни не е еднакво през целия ни живот и във всяка ситуация. То зависи от начините, по които възприемаме тези ситуации, управлението на емоциите ни, това как успяваме да се справим с трудностите.

Някои типове поведение могат да предизвикат саморазрушение. Липсата на умение за контрол на емоциите може да попречи на нормалното общуване, може да ви направи непривлекателни за околните, може да ги отблъсне, може да разруши връзките ви и приятелствата ви.

Освен всичко това, саморазрушителното поведение ви пречи да се развивате в кариерата, пречи на развитието ви като личност, на самоусъвършенстването ви, дори на здравословното ви състояние, защото както знаем, психиката влияе на физиката и то немалко.

Кои са някои от основните типове поведение, които могат да са разрушителни за личността?

Проблеми с гнева

Ако сте прекалено резки, имате изблици на гняв, не можете да стискате зъби и да броите до 10, когато се налага, вероятно имате проблем с контрола на гнева. Това пречи във всеки аспект от живота – както в работата, така и в личните отношения. Всеки се ядосва в определени моменти, дори може да си изпускате нервите понякога, но ако го правите постоянно и се палите за несериозни неща, това поведение ви саморазрушава. Преди да реагирате бурно и остро в дадена ситуация, поемете дълбоко дъх, помислете как точно да решите проблема, преди да изкрещите нещо, за което ще съжалявате впоследствие.

Пасивно-агресивна комуникация

Пасивната агресия е не по-малко разрушителна от активната. Тя дори може да е по-опасна в някои ситуации. Мълчаливото сърдене, лепенето на бележки и намеци на хладилника в кухнята, обвиняването на другите са все типове пасивно-агресивно поведение и отношение, което вреди както на вашата личност, така и на отношенията ви с околните, независимо дали са ви близки, приятели, колеги или се отнася до половинката ви.

Започнете да водите чести и откровени разговори, ако искате да комуникирате качествено и да имате добри отношения с другите, както и добро собствено психично и физическо здраве. Пасивната агресия се отразява на организма на всички нива. Ако на всяка цена избягвате конфронтацията, когато тя е нужна, това ще ви повлияе зле на личностно ниво.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

8

Н1

преди 2 години

Свят широк, хора всякакви. Дето вика Хайтов, като му видиш папуците, и ти става ясно какъв е-какво работи, богат ли е или ходи без грош, луд ли е или хрисим, женен или ерген и т.н. Кое е по-добре, да пиеш ракия или узо, ами, въпрос на вкус, най-пичели тоя, дето пие и двете, изобщо тоя, дето пие всичко, за разлика от тоя, дето не пие нищо. По-добре да имаш много гаджета, отколкото никак, да имаш хоби, да си весел, компаньор, а не темерут, ревнивец, комплексар, психо и др. подобни.

7

Анонимен

преди 2 години

До Анонимен 4 - Да, работи, като се разврвкаш, ако си некяо смотана сервитьорка и искаш, да те оставят намира, а всички са толкова загубени, че минава и заминава. Пробвай го в малко по-учтива и значима среда.

6

Анонимен

преди 2 години

До Да де, ама - Това е правило на умните хора. Просто от евриете, са се запазили само тези хора, макар и днес да има общо-взето много загубеняци.

fallback