Снимка: istock
fallback

Започването на нова работа рядко се случва без преминаването през интервю. Именно то е един от най-големите стресови фактори за много хора, които се боят да направят следващата крачка в кариерното си развитие. На интервюто за работа трябва да се представите максимално добре, за да блеснете и да бъдете избрани измежду многото кандидати. Важно е да изглеждате добре, да сте учтиви и да не се страхувате да задавате въпроси.

Има обаче някои въпроси, които дори да ви вълнуват вътрешно е по-добре да не задавате на интервюиращия. Ще направите лошо впечатление и вероятно няма да бъдете поканени на по-следващ етап в подбора.

Кои са въпросите, които трябва да избягвате да задавате на интервю за работа?

Какво прави вашата компания/ фирма?

Щом сте проявили интерес към обявата на дадената фирма, в която кандидатствате, се предполага, че вече сте запознати с дейността и именно тя ви е привлякла. Ако зададете този въпрос, с него показвате тъкмо обратното – тотална незаинтересованост, вероятно интерес единствено към по-висока заплата и липса на мотивиран избор от ваша страна. Пазете се от този въпрос. Дори в него да се съдържа доза истина, премълчете го.

Ще ви трябват ли препоръки?

Би било полезно вие сами да предоставите препоръки от предишни работодатели, ако разполагате с такива. Те неминуемо ще направят добро впечатление. Но ако попитате по такъв начин "Ще проверявате ли препоръките ми?" или "Ще искате ли препоръки?" изглежда сякаш имате нещо за криене.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Тук не става въпрос изобщо да не попиташ за заплата, а да не питаш на интервюто. Чета някакви безумни коментари, че ако не питаш може после да ти дадат мизерна заплата и минимални осигуровки. Вие за договор чували ли сте? В него е записана каква е заплатата, какви са бонусите и т.н. Ако нещо не е написано в договора, а е обещано, изобщо го отпишете, защото не е гарантирано т.е. ако подпишете договор за минимална заплата и голи обещания за по-висока в кеш, никой не ви е виновен.

13

Анонимен

преди 4 години

До СъветА ти за слава ли ще работиш или за пари ? Прието е работодателя да казва/дава информация какво е заплащането, ако няма инфо - това е най-естествения въпрос !За БГ , може да е важно , да си "изтупан" при кандидастване за работно място, но в цивилизования свят не е точно така - ти за манекен ли отиваш или да вършиш работа ?Бягайте далеч от фирма, която търси "креативни" работници/служители !Изобщо, то е цяло изкуство да се ориентираш в обявите за работа .

12

Човек с опит

преди 4 години

Ако се държите според съветите в тази статия и ако изтъквате какво можете и знаете и какво сте готов(а) да направите за фирмата,която би ви наела, но същевременно не питате за заплатата и за някои други бонуси, бъдете сигурни, че е много вероятно да ви наемат, а след това да започнат да ви товарят като магаре.При повишаване на заплатите, разпределянето на премиите или при преценка кой да заеме овакантенапо-добра позиция, ще ви пощипват по бузката и ще ви казват, че заслужавате,но ще поизчакате

fallback