Снимка: Istock
fallback

Доминиращият стил на арогантната майка може да провокира емоционални проблеми у детето по-нататък в живота му.

То може да изпитва затруднения в различни социални ситуации, да намира приятели по-трудно, да не може да се справя добре в училище, да проявява изблици на девиантно поведение, да е склонно към депресия, тревожност, които да прераснат от проблеми с мотивацията и развитието до престъпни прояви.

Нито една крайност не е препоръчителна и полезна за развитието на детето. Прекалено либералната майка греши, като мисли, че да позволиш на детето си да порасне както то намери за добре без забрани и поставяне на граници, е полезно за него.

По същия начин властните и свръхдоминиращи майки залитат в другата крайност на строгост, забрани, вечно критикуване, психическо потискане.

До какво може да доведе твърде доминантното поведение на една майка?

Развитие на тревожност

Децата на арогантни майки, налагащи своя модел на възпитание твърде агресивно, често развиват безпокойство, отбелязват изследователи от Temple University в проучване от 2014 година. Според резултатите децата, които се чувстват по-добре приети и по-малко контролирани от майките си, показват по-малко симптоми на тревожност. И обратното – децата на контролиращи и доминиращо строги майки са с много по-високи нива на безпокойство и депресия.

Изследователите смятат, че тези резултати са вследствие на усещането за емоционална манипулативност у децата.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

6

Анонимен

преди 5 години

Строг но справедлив родител е за предпочитане пред мекотело с пари мислещо се за майка,забравила селския животец.

5

Анонимен

преди 5 години

Всички феминистки са доминиращи майки и вредят не само на децата, но и на всички около тях. Трябва ни закон срещу феминизма! Сериозен закон. С ефективни присъди. А за феминизъм в държавната администрация, правосъдието полицията и училищната система с детските градини може и смъртно наказание!

4

друг до Ивана

преди 5 години

Съгласен съм с предния коментар, че трябва да простиш на *** и да се видите. Аз съм минал през подобно нещо, но изпуснах момента. Докато осъзная,че трябва да и простя и благодаря за това, което е правила за мен беше вече необратимо късно. Когато човек има свои деца чак тогава осъзнава жертвите, които са правили родителите му.

fallback