Източник: Reuters
fallback

Познато ви е вероятно: пеперуди в стомаха само при мисълта за някого и в същото време се усещате блокирани да поканите на среща заради страха си от отхвърляне. Страхът от отхвърляне обаче не се случва само в интимната сфера на живота ни. Често заради страха от отхвърляне се боим да направим достояние на шефа си хрумване, което би могло да е от полза в работата... 

 Ето какво може да ви причини страхът от отхвърляне според психолози:
 
1. Със сигурност, се лишавате от нови възможности, ако му се подчините. Заради страха сме склонни да заемем комфортна позиция, която ни защитава от всичко, което би могло да ни постави в неловка ситуация и ни предпази от така неприятните ни негативни усещания. Когато се боим да зададем въпрос, причината може да е именно страх от отхвърляне. Не е възможно да се елиминира всеки възможен риск от отхвърляне, но истината е, че избягвайки ги изграждаме и избягваме и възможността да се срещнем нови възможности да се реализираме, да бъдем оценени, подкрепени, приети, да се запознаем с нещо ново. Затова излезте от зоната на комфорта и започнете да рискувате!
 
2. Начин да намалите риска от отхвърляне е като се опитвате да бъдете мил с всеки. Не отказвате покани, съгласявате се да правите неща, които не искате, само, за да се харесате. Само че това работи в краткосрочен план. В дългосрочен план поемането на твърде много ангажименти към другите води до изтощение и ниско удовлетворение, тъй като това винаги е за сметка постигането на собствени цели, намерения, лично време, преразход на сили. А повярвайте, в един човек с бърнаут няма нищо привлекателно. Хората инстинктивно усещат напрежението и го възприемат погрешно като враждебност. Изтощеното лице отблъсква и тогава рискът от отхвърляне дори за елементарни неща става твърде висок. Така се връщате на още по-неблагоприятна позиция.
Запомнете, вие не може да носите отговорност за емоциите на другите, нито за техните проблеми. Така че се научете да казвате „не“, по мил начин.

Още 3 препоръки за првевъзмогване страха от отхвърляне ще откриете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 6 години

Иска да ви разболее. И да ви погуби. Да линеете. Не е на добро, този отказ.

4

Анонимен

преди 6 години

Отказа е че някой с умисъл към вас иска да ви оскверни чувствата. Да ви умаловажи желанията ви. Мисли ви злото. Иска да ви види грохнал, болен и изтормозен. Негоден! нищо добро не ви мисли.

3

Анонимен

преди 6 години

Просто ги от пращаш. Време няма за простотии! Отказ е губене на време. Играят си с вас! Ако сте за подигравка и залагалка ок. Но е прекалено спрямо вас. Обиждат ви подиграват ви се!!! Провалят ви! Това е с умисъл и не води до нищо добро.

fallback