Снимка: pixabay

Има родители, които вярват, че боят възпитава по-добре от думите и личния пример. Че физическото насилие е единственият начин да възпитат детето, без да осъзнават, че боят само временно коригира поведението, но за сметка на това, създава нелечими комплекси за цял живот.

Ако и вие ползвате този метод на възпитание, добре е да знаете, че според психолозите нанасяте много повече вреди, отколкото си представяте. Запознайте се с 8 неща, които детето научава от поредната порция физически наказания. Неща, които едва ли искате то да научи точно от вас.

По-силният решава какво е правилно

Когато използвате физическа форма на наказание при възпитанието на детето, вие всъщност му показвате, че който е по-силен, той решава какво е правилно и какво не. Това значи ли, че вашето дете ще прави същото, когато порасне и стане по-силно от вас? Ще решава всеки проблем с юмруци или ще има усещането, че е безгрешно, само защото е по-силно в дадена ситуация.

Насилието решава проблеми

Може би едно от най-опасните послания, които изпращате на детето чрез посягането е, че насилието решава житейските проблеми. Все едно казвате на детето: „Ако не харесвам това, което правиш, ще те ударя.“.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase