Снимка: Reuters
fallback

Замърсяването на въздуха в големите градове е факт. То е причина за десетки хиляди заболявания и смъртни случаи. У нас, оказва се, замърсяването на места е в пъти по-високо от средното допустимо, което многократно увеличава риска от сериозни и животозастрашаващи здравословни проблеми.

По данни от платформата за измерване на индекса на замърсяване на въздуха в различните райони на света aqicn.org, столичният квартал "Надежда" е един от най-застрашаващите здравето на населението.

Oще по темата

Кварталите "Дружба", "Павлово" и "Красно село" също попадат в злощастната класация.

Не само живеещите в тези райони са засегнати от замърсяването на въздуха. Вредните частици се разнасят из цялата страна, образувайки смог над най-големите градове с по-гъсто население.

Решения има, някои европейски столици показват добри примери и практики, водещи до положителни резултати, от които бихме могли да почерпим идеи за справяне с проблема. А дотогава вижте какво можете да направите в ежедневието си, за да предпазите здравето си от замърсяването във въздуха.

1. Препоръчително е преди да излезете от вкъщи да се информирате за нивата на замърсяване във вашия район. Те могат да се проследят в реално време на платформата за изчисляване на индекса за качество на въздуха aqicn.org. Вече има и разработени мобилни приложения за изчисление на замърсяването на въздуха. Можете да се възползвате и от някое от тях.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Факт

преди 7 години

Избираш си да живееш в град, където не се отопляват с твърдо гориво и няма да имаш проблеми с чистотата на въздуха.

8

Фазан от запаса

преди 7 години

Фините прахови частитци, които всъщност са проблем на замърсеният в София въздух, трудно се филтиррат дори с индустриални филтри, какви шалове, какви маски, защо заблуждавате хората!?!Евентуално, ще ви свърши работа противогаз с външен дихател, онези от времето на БНА, с дихател БСС-МО-4У , лицева част ШМ-41М и хопкалитов патрон, който се завива в горната част на дихателя, за филтриране на въглоредния окис(CO).

7

Ednokratnaupotreba

преди 7 години

Izgariame sofia i vazduhat stava pak chist.

fallback