Снимка: outnow.ch
fallback

Тревожните разстройства и депресивните състояния са много коварни. Те могат да насочат психиката на страдащия човек в определена посока, която често е крайно негативна. Близките на хора с такива страдания се опитват да им помогнат, най-вече чрез разговори.

Но понякога казваме неща, които не са подходящи, неща, които могат да влошат още повече тревожното състояние на човека. Факт е, че го правим с добри чувства, но резултатът невинаги е положителен.
Ето какво не трябва да казвате на човек, страдащ от тревожност, безпокойство или депресия:

„И аз също съм в депресия“

Когато човек страда от тревожност или депресия, той се вглъбява в себе си, затваря се във вътрешния си свят и започва да пречупва всичко през него. Ето защо няма да му помогнете, ако му кажете, че и вие сте в подобно състояние.

Първо, очевидно не сте, защото депресираните хора често отхвърлят диагнозата си и не желаят да я признаят пред себе си. Второ, човек с депресия не би се развълнувал, че има и друг с неговия проблем, именно защото потиснатостта е до краен предел, а погледът насочен към собствения аз.

Ще го потиснете още повече, ако започнете да говорите за себе си и за собствените си проблеми.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 7 години

Депресивните състояния могат да бъдат породени от обстоятелства, на които не можем да повлияем (проблеми в бита, обкръжението, работата), но и от нашия избор на хранене и режим . Оптимистите са много по-опасни и даже вредни, водейки за носа наивниците и неопитните или рискувайки , уж само себе си, заради тръпката.Това са двете страни на дисбаланса.

8

Анонимен

преди 7 години

Нормално е да не се използват такива реплики към депресираните хора, след като сте ги определили за такива в момента.Но въпроса как сте ги определили за такива ,именно по реакцията която имат на упрекващите реплики.Демек тези реплики са много полезни за нас и ни дават информация, че събеседника ни е в депресия.Поради неговата реакция на тях.Информацията която сме добили благодарение на това е важна знаем с какво психологично състояние си имаме работа.Иначе няма как да знаем !

7

Анонимен

преди 7 години

Или, обобщено казано, обясняват ни, че на човек в депресия не бива да се казват точно тези фрази, с които хората по цял свят утешават близките си.Да бяха казали какво е препоръчително да кажем на човек, който е в депресия.

fallback