Снимка: outnow.ch
fallback

Да работиш усърдно и качествено е ценност. Но прекаляването с работата си е диагноза и неслучайно хората я причисляват към формите на пристрастяване с наименованието работохолизъм.

Колкото и горди да сме, че работим добре и сме отговорни към професионалните си ангажименти, работохолизмът доказано води до широка гама психични заболявания и разстройства, в това число обсесивно-компулсивно разстройство, безпокойство, депресия, емоционален срив и дори синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност.

До тези заключения са стигнали група университетски учени, изследвали повече от 16 хиляди страстно и неуморно работещи възрастни. Те установили, че повечето от тях имали психични разстройства в известна степен за разлика от колегите си неработохолици.

Една трета от изследваните усърдно трудещи се имали дефицит на вниманието, а почти 34% пък страдали от тревожност и депресия в различни степени. За разлика от работохолиците, не толкова запалените по професионалните си постижения работници страдали от подобни разстройства в рамките на едва 12%.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

от 12

преди 7 години

Обаче трябва да се отбележи ,че за депресирания човек от избора да е работохолик или изпадне в апатия.Винаги работохолизъма е по добрата алтернатива.Не решава проблема на депресията но не повлича меланхолия,т.е. ако един ден намери начин да се справиш с депресията ще е доста по лесно отколкото случая с апатията.

11

Анонимен

преди 7 години

Работохолизмът не води до депресия, депресията може да доведе до работохолизъм или до апатия.Така че е нормално сред работохолиците да има повече депресирани, но това не се дължи на прекаленото много работа, а на това че част от депресираните избират да бъдат работохолици.Психично здравите не пренебрегват личния си живот за сметка на работата, т.е. не се подлъгват да бъдат работохолици.Обаче работят по малко но по качествено защото нямат тъга, отчаяние, безпомощност и унилост.

10

Анонимен

преди 7 години

Висенето във Фейсбук със сигурност води до депресия.

fallback