Снимка: pixabay.com

Всеки родител има свой стил на възпитание. Той е продиктуван от собствените му убеждения, ценностна система, подражание на стила на неговите родители и много други фактори.

Различават се 4 основни типа родителски стила на възпитание, които рефлектират по различен начин върху развитието и мирогледа на децата. Кои са те?

Авторитарен стил на възпитание

Авторитарният модел на възпитание общо взето държи детето в най-строги граници. То следва правила, които в никакъв случай не трябва да се нарушават, защото следват непреклонни санкции и наказания.

Децата не участват във вземането на решения и решаването на проблеми, а се съгласяват напълно с мнението и мерките на родителя. Това крие огромни рискове за по-нататъшното развитие на детето, защото му пречи да взема самостоятелни решения в живота си. Не може да се справя с конфликтни ситуации, става прекалено срамежливо и колебливо.
Децата на авторитарните родители често растат неоправни, боязливи или тъкмо обратното – агресивни, девиантни, дори в някои случаи се стига до наркотични зависимости.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase