Снимка: outnow.ch

Повечето родители с малки деца са изправени пред постоянни предизвикателства и изтощение. Това не се променя дори когато наследниците им пораснат и започнат да търсят независимост.

Точно обратното! Казват, че младежите са най-трудни в пубертета и в това има голяма доза истина. Причината не се крие само в кипящите им хормони, а и във факта, че с възрастта хлапетата започват да търсят себе си и стават по-агресивни, инатливи и предизвикателни.

Ето и 10 неща, за които трябва психически да се подготвите, ако в дома си имате пубертет:

1. Вечерният час често ще бъде нарушаван
Това е част от бунтарската им природа. И не ви го правят напук, а по-скоро защото искат да се покажат като готини пред своите приятелчета и да им покажат, че вече са големи и не се съобразяват с никого. Дишайте спокойно, хлапето ви ще се прибере, само че когато то реши.

2. Ще ви казват: „Мразя те!“
Не го приемайте лично. Вероятно ви се иска да им извиете врата след чутото, но това е израз на тяхното безсилие, че трябва да се съобразят с вашите изисквания. Малко след като думите са казани, те вече съжаляват и по-късно дори ще ви се извинят.

3. Ще твърдят: „Всички го правят!“
Според тях това е достатъчно сериозна причина да им позволите да останат с преспиване у приятел/ка или да сложат тази провокативна блуза с деколте и яркото червило. Внимавайте със забраните! Дори привидно да ви обещаят, че ще ги спазят, накрая ще направят обратното...защото всички останали го правят.

4. Те приличат повече на вас, отколкото си мислите
Вашият тийнейджър за пореден път ви е вдигнал кръвното! Проклинате ината и твърдоглавието му, но се замислете дали вие сте по-различни? А как се държахте, когато бяхте в пубертета? Така си и мислехме.

5. Каквото и да кажете, ще направят обратното
Думите: „Не трябва да правиш...“, „Не ти разрешавам...“, „Не трябва...“ само подсилват желанието им да направят точно обратното. Избирайте мъдро битките си.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase