Снимка: Архив Reuters

Бракът е да имаш купон с приспиване с най-добрия си приятел всяка вечер от седмицата. Това е съюз на двама, които винаги прощават. Бракът е мозайка, която да изградите с вашия съпруг.

Има много мисли и мъдрости по темата. Но каква е тайната рецепта за успешен брак? Има ли аритметика в любовта? Трябва ли да правим много компромиси, след като минем под венчилото? Можем ли да обичаме всеки ден в продължение на години?

Според психолога Лена Лалчева класическа рецепта за брак няма, но трябва да се правят взаимни компромиси и от двете страни.

"Успешната рецепта е да даваш на другия, без да искаш нищо в замяна. Така се държим обикновено в началото на връзката, когато сме в еуфория", обясни Лена Лалчева в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Тя смята, че двамата във връзката трябва да бъдат равнопоставени, за да бъдат отношенията успешни.

"Има случаи, в които единият е домониращ, а другият подчинен. Такива бракове може да бъдат продължителни, но няма да бъдат успешни", коментира Лалчева.

По думите й най-честите грешки в брака са слагането на етикети на партньорите.

Според Лалчева през последните години моралните норми са се освободили и принизили.

"Ако преди една жена се е притеснявала да каже, че е разведена, сега вече такива притеснения няма", даде пример тя.

Мнението на психолога е, че формалното сключване на брак не е толкова важно, защото подписът не може да задържи двама души заедно. По думите й наличието на деца е много по-обвързващо.

За Искрен Пецов също бракът не е определящ.

"Вече няма значение дали имаш брак или не. Той не може да развали или оправи нещата. Подписът не определя нещата вкъщи", коментира той.

Музикантът разказа и своята лична история и сподели своя опит.

"Ние с Диди сме заедно вече 27 години, лагерите са ни добре смазани и преодоляваме проблемите. Бракът не е само секс и приятелство, а фирма, която създавате заедно. Двамата се събирате и работите за семейство", заключи Искрен Пецов.

Във видеото на предаването "ДНЕС" вижте съвети за успешни отношения с любимия човек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase