Снимка: outnow.ch
fallback

В днешно време много хора имат склонност да харчат повече пари, отколкото реално изкарват. Някои от тях влизат в кредити и заеми, други харчат всичките си собствени пари плюс тези, които взимат от близките си, и т. н.

Купуването на скъпи вещи може да ви донесе временно щастие, но няма да ви направи по-щастливи, ако затънете в дългове. Важно е да се научите да живеете в рамките на възможностите си, защото иначе се излагате на риск от бъдещи трудности.

Вижте и кои са предупредителните знаци, че се простирате извън чергата си:

1. Не можете да си плащате сметките навреме.
Ако редовно пропускате да си плащате битовите сметки навреме, вероятно не разполагате с достатъчно пари, за да ги покривате. Може би е време да се откажете от някои глезотии, като например седмични посещения във фризьорския/козметичния салон, регулярни шопинг турове из моловете и др., за да имате пари за тези важни консумативи.

2. Нямате никакви спестявания.
Ако не разполагате с никакви заделени пари за черни дни, значи със сигурност живеете извън възможностите си. Всеки човек трябва да се стреми да има спестявания, в случай че си изгуби внезапно работата или се разболее. Ако трябва яжте по-малко и пазарувайте по-рядко, но заделяйте по някой лев настрана за спешни случаи.

3. Вие постоянно взимате заеми.
Ако членовете на семейството ви и/или вашите приятели са започнали да ви отбягват, вероятно това е така, защото знаят, че ще им искате пари. Трябва да се стремите текущите ви доходи да ви стигат, за да поддържате начина си на живот. Никой не е длъжен да ви помага финансово, ако вече сте възрастен човек и работите.

Още по темата можете да прочетете в Тialoto.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

някой си

преди 2 години

И в крайна сметка как можем да се справим с цялото това харчене? Като заделяме пари и спрем да поддържаме себе си? Доста добри и ползотворни съвети, как ли не се сетих сама :))

9

Анонимен

преди 9 години

Ако можеш да пишеш статии, напиши такава, която отговаря на нашата действителност.Не копирай от западни издания...жалко е да даваш съвети на бедни хора как се спестява...и как се харчи според заплатата...или...пенсията!!!В България за съжаление фонд "непредвидени разходи" е много малък, поради невъзможността на повечето хора да спестят...а когато се стигне до него...се оказва дори недостатъчен!

8

Анонимен

преди 9 години

Поредната копирана статия от чужди медии.Но Теодора Драгоева, не всичко от статията отговаря на нашата/българска/ действителност!Не мога да не се съглася, че има хора които никак не "си правят сметката"...но да даваш съвети, да пестим, като на повечето хора портмонетата са празни ден-два преди заплата, без да са си позволявали волности /козметички, масажи, вечери в ресторант, екскурзии/...тази част от статията звучи просто...вулгарно!!

fallback