Снимка: freeimages.com
fallback

Болестта на Паркинсон засяга все повече хора по света. Тя засяга възможността за физическа активност като води до пълна инвалидизация, невъзможност за самостоятелно обслужване, говорене, хранене. 

Болестта на Паркинсон е прогресивно дегенеративно неврологично заболяване, което се дължи на загуба на мозъчни клетки и невъзможността за възстановяването им. Те произвеждат така необходимия допамин. Обикновено това заболяване засяга хора над 50-годишна възраст. 

Четирите основни симптома на болестта на Паркинсон са тремор (треперене) на крайниците, челюстта на лицето, скованост на крайниците, бавни движения и малки, ситни стъпки. 

Изследователи от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, са провели изследване по отношение механизмите на протичане на болестта. Изследването е публикувано в списание A Journal of Neurology след 12-годишен период на проследяване. 

Изследователите анализирали над 43 000 жени и мъже в Швеция в рамките на 12 години. Нито един от участниците не е имал болестта в началото на изследването. Впоследствие приблизително 300 участници били диагностицирани до края на изследването. 

Най-голямата констатация на учените била, че болестта на Паркинсон има пряка връзка с понижената физическа активност. Тя е предпоставка за отключване и развитие на болестта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback