Снимка: freeimages.com

Болестта на Паркинсон засяга все повече хора по света. Тя засяга възможността за физическа активност като води до пълна инвалидизация, невъзможност за самостоятелно обслужване, говорене, хранене. 

Болестта на Паркинсон е прогресивно дегенеративно неврологично заболяване, което се дължи на загуба на мозъчни клетки и невъзможността за възстановяването им. Те произвеждат така необходимия допамин. Обикновено това заболяване засяга хора над 50-годишна възраст. 

Четирите основни симптома на болестта на Паркинсон са тремор (треперене) на крайниците, челюстта на лицето, скованост на крайниците, бавни движения и малки, ситни стъпки. 

Изследователи от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, са провели изследване по отношение механизмите на протичане на болестта. Изследването е публикувано в списание A Journal of Neurology след 12-годишен период на проследяване. 

Изследователите анализирали над 43 000 жени и мъже в Швеция в рамките на 12 години. Нито един от участниците не е имал болестта в началото на изследването. Впоследствие приблизително 300 участници били диагностицирани до края на изследването. 

Най-голямата констатация на учените била, че болестта на Паркинсон има пряка връзка с понижената физическа активност. Тя е предпоставка за отключване и развитие на болестта.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase