Снимка: Freeimages.com
fallback
Приятелите са необходимост, без която хората трудно биха оцелели. Човекът е създаден да живее в социална среда. Още от зората на човечеството хората са образували племена, съжителстващи заедно.

Казват, че „приятел в нужда се познава“. И е вярно. Когато сте потиснати, имате нужда от помощ или просто от добра дума, приятелите са тези, които очаквате да се притекат. Но понякога хората могат и да наранят в стремежа си уж да помогнат.

Има някои неща, които никога не бива да казвате на приятел в депресивно състояние, за да не влошите още повече положението. Нали искате да му помогнете? Вижте кои са забранените реплики в такива моменти?

„Знам как се чувстваш!“

Може и да се опитвате да съчувствате, но по никакъв начин не можете да се поставите изцяло на мястото на някой друг. Този коментар директно омаловажава състоянието на приятеля или приятелката ви и го/я кара да се чувства още по-зле, още по-неспециален, още по-депресиран.

Невинаги мисълта, че сме като милиони други успокоява, противно на схващането, че ако и другите са зле, това кара страдащия да му олекне.

„Всеки има лоши дни.“

Всъщност, потиснатостта и депресията не се свеждат само до един кофти ден. С такова изказване можете да нараните още повече чувствата на своя приятел. Вместо това покажете на приятеля или приятелката си, че сте готови да слушате.

„Защо е нужно да се потискаш?“

Не изтъквайте колко добри деца или колко прекрасен съпруг има вашата приятелка, когато не се чувства добре. Да, вярно е, че малко хора са късметлии да имат блестящо семейство, добра професия и сносен начин на живот.

Но в момент на депресия надали това би помогнало за излизане от ситуацията. Дори напротив! С такова изказване рискувате дори да накарате приятелката си да се затвори още повече в себе си.

Останалата част от статията може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 9 години

"я се стегни", вземи се в ръце..."какво си се отпуснал/a като печен праз"

16

Кирил ПОПА

преди 9 години

"Какво никога да не казвате на депресиран приятел?""Видях бившото ти гадже, забила е някакъв красавец с пари и се забавляват, като за последно.Прилича на теб, но е красив, умен, висок и има пари . Не е жалък наркоман без бъдеще. НЯМА ЛИ ДА СКАЧАШ, *** ."

15

Анонимен

преди 9 години

"Нищо ти няма ще се оправиш "! Е направо побеснявам при това изречение

fallback