Снимка: freeimages.com

Много от хората са свикнали да се позовават на редица разпространени схващания, с които да си обясняват много феномени, явления и случаи, без да се замислят дали изобщо са верни. Оказва се, че поколения наред живеят в заблуда по отношение на много твърдения, които нямат никаква научна стойност, а са просто разпространени от уста на уста. 

Странно е как преданието на твърдения и схващания от поколение на поколение започва да добива истинност и хората приемат някои неща за верни, само защото всички останали са свикнали да ги приемат така! 

Ще ви запознаем с някои от най-разпространените погрешни схващания от областта на биологията, медицината, физиката и метеорологията, с които сме свикнали да се съгласяваме, без да се питаме дали са верни! 

„Ваксините против грип могат да ви разболеят“ 

Няма по-дразнещо нещо за лекарите, когато се опитвате да им обясните, че не желаете инжекция с ваксина против грип, защото ви е страх да не се разболеете. Истината е, че няма как да се разболеете от вируса, срещу който е предназначена ваксината, защото антителата в нея са на мъртви, неактивни клетки. 

Те не могат да провокират болестта, затова бъдете спокойни, когато лекарят ви ви съветва да вземете предпазни мерки. Важно е да сте здрави, за да не се случат други непредвидени състояния при поставяне на ваксината, което няма нищо общо с разболяването от същия щам. 

„Теорията за Големия взрив обяснява абсолютно всичко за възникването на вселената“ 

Всички сме чували за тази теория, че материята поставя началото на съществуването си след голям взрив, ехо от който може да се „чуе“ и до днес, пътувайки през пространството. Всъщност, точно това е нещото, което теорията за Големият взрив не обяснява.

По-скоро тази теория се опитва да разясни нескончаемото разширение наВселената, което продължава и до днес. 

Въпреки че повечето от нас си представят Големия взрив като огромна експлозия, благодарение на киното и блокбъстърите, теорията е, че той се е случил в микроскопични размери в центъра на зараждаща се енергия, която бива освободена в даден момент. 

„Млякото ви помага да растете и да сте здрави“ 

Всички сме чували родителите, бабите и дядовците си да казват: „Изпий си млякото, за да пораснеш голям!“. Много хора смятат също така, че млякото помага на костите да станат по-здрави и силни. Според научните доказателства, това твърдение трябва да се игнорира. 

Според изследванията, повишената консумация на мляко не корелира по никакъв начин със здравината на костната система. Всъщност, възрастните индивиди нямат в организма си необходимите ензими за разграждане на млякото, каквито имат кърмачетата, чиято основна храна е кърмата.

Затова консумацията на мляко и млечни продукти трябва да е умерена и в разумни количества.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase