Кадри от филма "Дяволът носи Прада"; Снимка: outnow.ch

В работната сфера човек пресича пътя си с пътищата на много други хора. Особено, когато става въпрос за човек с по-висока позиция, ръководещ група служители. В идеалния случай на всеки мениджър ще му се налага да работи само с хора, които са му приятни и които харесва.

В 99% от случаите обаче това е непостижимо, защото винаги има някой подчинен, с който не си допадате. Ако този подчинен върши работата си добре и е ценен за екипа, то на вас не ви остава нищо друго, освен да се опитате да подобрите работните си взаимоотношения с него. Ето как:

1. Приемете, че не е нужно да бъдете приятели с всичко свои служители.

Както се казва, човек не бива да смесва личния живот с работата. Ето защо наистина може да ви бъде полезно да въведете някаква емоционална дистанция между вас и хората, които работят за вас. Според професор Робърт Сътън „от гледна точка на производителността прекаленото харесване на хората, които човек управлява е по-голяма проблем, отколкото твърде малкото им харесване“.

2. Разберете защо този човек ви притеснява.

Имате проблем с определен служител, но каква е причината за това? Може би е начинът, по който той общува? Прекалено агресивен е или пък прекалено пасивен? След като установите кое е нещото, което ви притеснява в определен човек, вие по-лесно ще намерите подход, чрез който да работите с него. Важно е да разберете, че не може да промените личността на служителя, а само начина, по който се справяте с него.

3. Останете положително настроени към човека.

Служителите имат нужда техните шефове да ги харесват. Ето защо поддържането на професионални, добри отношения с всички подчинени ще ви гарантира безпроблемна (доколкото е възможно) работа. По този начин всички ще бъдат фокусирани върху задачите, предотвратявайки евентуални конфликти.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase