Кадър от филма "Сироп"; Снимка: outnow.ch

Всеки човек трябва да знае колко точно струва като специалист. Истината е обаче, че много малко хора са наясно какъв би бил най-честният размер на тяхната заплата, тъй като не са информирани за възнагражденията на своите колеги, които работят в същата област, или пък просто не могат да определят стойността си на пазара на труда. За това ви предлагаме няколко съвета по темата как да разберете каква трябва да бъде заплатата ви:

1. Проверете онлайн.

Експертите съветват да започнете с онлайн търсене в сайтове, които предоставят приблизителните размери на заплатата за всяка дадена професия. Не можете да бъдете сигурни в данните на тези сайтове, защото много зависи от това колко хора разкриват информация за своята заплата, но това все пак е някаква отправна точка и ще можете да знаете в какъв диапазон се движи заплащането на специалистите от вашия сектор.

2. Целете се в повече от "средната" заплата.

Ако сте утвърден специалист в дадена област и имате добра репутация, най-вероятно заслужавате да получавате заплата от горната нива на въпросния диапазон, а не от средните нива за страната.

3. Замислете се за вашия опит.

Ако сте нов кадър в тази област, в тази фирма или в тази професия като цяло, ясно е, че е по-реалистично да получавате заплата в долните нива от въпросния диапазон (който сте фиксирали онлайн).

4. Помислете за вашето местоположение.

Има разлика дали градите кариера в голям град или в малко провинциално градче. В големите градове заплатите са по-високи по статистика, но пък в малките населени места специалистите са по-голяма рядкост и това може да накара работодателят ви да ви даде по-високо възнаграждение.

Още по темата можете да прочетете в Tialoto.bg,

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase