Кадър от филма "Самоличност на аванта"; Снимка: outnow.ch

Един от най-лесните и банални въпроси „Какво правиш?“ се превръща в изпитание за хората, които към момента са безработни и няма с какво да се похвалят. Този въпрос е уловка и макар да звучи елементарно, всъщност може да ви провокира да си признаете, че в момента не правите нищо.

За съжаление, идентичността на човек е тясно свързана с неговата професия и заетост. Хората, които имат работа, имат и по-голямо самочувствие, дори работата им да не е много високоплатена. Ето защо на човек му е трудно да говори за себе си, когато е в неособено престижната ситуация на безработен.

Разбира се, има варианти да се измъкнете от подобни въпроси или направо да излъжете, че всичко си „е по старому“, но винаги има риск вашият познат да е дочул отнякъде, че в момента вие нямате работа. Затова ви предлагаме няколко добри начина, как да отговаряте на любопитните хора на въпроси, свързани с положението ви към момента:

1. Признайте си, че в момента си търсите работа.

Ако срещу вас стои добронамерен човек (който от своя страна има хубава работа) най-добре е да му споделите, че в момента нямате работа, но усилено си търсите такава и оглеждате всички добри възможности. Кажете му нещо от сорта: „В момента съм на пазара на труда. Да знаеш някакви добри опции, подходящи за мен?“. Никога не може да знаете, дали няма да е точно това човекът, който ще ви издърпа от блатото на безработицата.

2. Кажете, че имате няколко предложения, но ги обмисляте.

Дори и да сте безработни в момента, не трябва да изглеждате супер отчаяни и нещастни пред познатите си. Затова поддържайте тезата (дори да не е вярно), че имате няколко възможности за започване на нова работа, но още не сте решили какво да правите и не сте сигурни, че предложенията ви допадат.

3. Кажете, че се намирате в ситуация „между две работни места“.

Ако виждате, че човекът отсреща не е особено добронамерен, не си признавайте че сте безработен. По-добре кажете, че сте напуснали доброволно работа, за да се посветите на свой собствен проект или на своя лична страст. Този неясен отговор може дори да предизвика завист у другия човек, който едва ли би дръзнал да напусне сигурната си работа, за да преследва мечтите си.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase