Кадър от филма "Шефове гадняри"; Снимка: outnow.ch

Просперитетът на една компания се крепи на уменията на хората в нея. Добрият лидер е неизменна част от екипа, но и хората в него на по-ниските йерархически стъпала са важни. А за да върви работата гладко, е необходимо да има разбирателство между членовете на целия екип – т.е. вашите служители да комуникират ефективно помежду си и с вас, без да има негативни чувства.

Да си шеф не е чак толкова лесно. Има хора, които виждайки се с малко власт, забравят откъде са тръгнали и накъде отиват. Рядко всички служители харесват своя ръководител, ала по-лошото е, ако го мразят или не го уважават. Ето и причините, заради които можете набързо да се превърне в най-нежелания и недолюбван в офиса:

1. Ако не правите нищо

Често шефовете си мислят, че имат правото да влязат в стаята и да си кръстосат краката, взирайки се в една точка; да правят работни обеди от по 2 часа, докато пренасочват работата към своите подчинени.

2. Ако се оплаквате постоянно

Прекалено е топло, прекалено е горещо, свети му, не му свети, кафето е ужасно и т.н. Никой не обича тези, които постоянно се оплакват. Със сигурност и на другите невинаги им е комфортно, но те не мрънкат, така че спрете, за да не ви спретнат накрая някой мръсен номер и наистина да ви стане некомфортно.

3. Прекалено сте позитивни

Това е толкова дразнещо, колкото и другата крайност – оплакването. Ако някъде има заплаха или проблем, служителите ви очакват от вас да го разпознаете и да се заемете с решаването му, а не да му търсите позитивите. Подчинените ви искат спокоен и концентриран лидер по време на криза, а не някакъв забавен сектант, който сякаш не изважда тревата от устата си.

4. Клюкарите повече от девойка в пубертета

Това едва ли се нуждае от излишно обяснение, но знайте, че клюките лесно могат да се обърнат срещу вас.

5. Мазните се на собствения си шеф

Никой не обича мазниците. И по-важното е, че не ги уважава. Ако вашите подчинени ви гледат как постоянно целувате задните части на човека над вас, то неминуемо ще загубите авторитета си пред тях.

6. Приписвате си техния труд и идеи

Как бихте се почувствали, ако вашият шеф ви открадне идеята или си припише заслугите за нещо, което сте направили вие? Със сигурност няма да подскачате от радост, а вероятно ще го кълнете наум. Е, познайте – и вашите служители няма да питаят топли чувства към вас, ако се държите по подобен начин.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase