Снимка: sxc.hu

Всеки човек е попадал в онази болезнена ситуация, в която връзката и доскорошната му любов са се разпаднали на малки парченца. Обикновено това е времето, в което човек изпада в самосъжаление, депресия и започва да се бори срещу своите чувства. Отричането на миналото, както и вглъбяването в него не водят до нищо добро. Човек не бива да залага на крайностите, но не трябва и да се държи така, сякаш нищо в живота му не е променено.

След раздяла хората чувстват най-вече емоционална уязвимост и тя ги кара да правят и мислят необичайни неща. Няма точна рецепта как човек може да превъзмогне раздялата и от първия ден след това животът му да продължава да тече по същия начин. Ако вие самите се намирате в тази ситуация обаче, със сигурност има неща, които е по-добре да избягвате, за да ви бъде по-леко. Това са някои от най-разпространените митове, свързани с раздялата.

Ето и кои са те:

Мит №1: Ако раздялата е за добро, не трябва да бъдете тъжни. Колкото и да ни се иска емоционалните ни реакции да бъдат логични, уви, те не са. Тази част от мозъка, която изпраща емоционалните сигнали, не се интересува дали раздялата е за добро. Тя просто отчита загуба. Тъй като емоционалният център в мозъка неведнъж се е сблъсквал с подобна ситуация, той продължава да реагира отрицателно, независимо че вие осъзнавате, че раздялата наистина е за добро.

Мит №2: Ако бившият ви е бил идиот, не трябва да ви липсва. Колко от вас са изпадали в противоречието да осъзнават, че бившата им половинка не става за нищо, но въпреки това продължава да им липсва и те имат желание да го видят? Тази реакция отново се обяснява с емоционалните реакции на човек. Нещо ви кара да продължавате да бъдете привлечени към въпросния човек и във вашите очи той не е напълно 100% идиот. Когато усещате липсата на вече бившия си приятел, всъщност на вас ви липсват хубавите моменти с него и както и образа му в началото – на човека, в когото сте се влюбили.

Мит №3: Ако бившият ви липсва, това означава, че трябва да се съберете отново. Само защото някой ви липсва след раздялата, дори и по-дълго време, това не означава, че трябва да бъдете заедно. Тук отново се появява противоречието между емоционалните и логически страни на мозъка. Когато човек се чувства обвързан към нещо, добро или лошо, несъмнено той усеща неговата липса, когато изчезне. Това е нормална реакция, но не и индикация за това, че една нещастна връзка трябва да се подновява.

Още по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase