Снимка: sxc.hu

В миналото е имало много предразсъдъци, свързани със самозадоволяването. Всъщност и до днес на темата за мастурбацията се гледа по по-различен начин, макар 21-ви век да е времето на сексуалната освободеност.

Самозадоволяването е допълнение към основната сексуалност и чрез него повечето хора научават какво ги възбужда и какво всъщност им харесва в леглото. Защо да се откажете от шоколадовата торта, щом веднъж сте опитали от сладоледа? Секс партньорът не заменя мастурбацията – двете неща се допълват.

Според много психолози никой човек не е способен да обича друг човек, ако първо не се научи да обича себе си. Следвайки същата логика, не можете да правите страхотен секс, ако първо не експериментирате сами. Много пъти в терапиите за лечение на преждевременна еякулация при мъжете и трудно достигане до оргазъм при жените се използва самозадоволяването като основна част от лечението.

Въпреки ползите от мастурбацията все още съществуват множество заблуди по темата. Ето най-известните от тях:

Мит №1: 98% от хората мастурбират, останалите 2% лъжат.

Истината: Много хора се самозадоволяват, но от това не може да се заключи, че го правят абсолютно всички. Според скорошно изследване младите мъже мастурбират по-често, отколкото по-възрастните.

Между 67-94% от представителите на силния пол се самозадоволявали поне веднъж през живота си, докато този процент при жените е между 43 и 85%.

Делът на хората, които мастурбират редовно е по-малък от тези цифри, затова може да се заключи, че самозадоволяването не е универсален процес. Няма нищо лошо в това, ако го правите, както няма нищо лошо и в това, ако не го правите.

Мит №2: Мастурбацията може да увреди половите органи.

Истината: Почти не съществува вероятност за подобно нещо. Биологичната цел на човека е да се възпроизвежда живот, така че през вековете гениталиите и на двата пола са се развили здрави и еластични. Най-големият риск е протъркване на кожата при по-продължително самозадоволяване.
 

Мит №3: Мастурбацията причинява психически проблеми.

Истината: Самозадоволяването причинява само едно – чувство на вина и той най-вече при младежите, на които им харесва да го правят, но го смятат за нещо неестествено и извратено. Всеки сексолог е на мнение, че мастурбацията е нормална, здравословна и не причинява физически или умствени здравословни проблеми.

Самозадоволяването може да се окаже проблем единствено, когато започне да се прекалява с него. Това обаче важи за всичко – храна, телевизия, спорт. Така че, ако не искате да имате проблеми, трябва да направите така, че мастурбацията да бъде съвместима с останалата част от живота ви.

Кои са другите заблуди по темата можете да прочетете в сайта на Tialoto.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase